ŞEKER HAMURU
Author: LUGAS // Category:Yarısı frambuazlı muzlu, yarısı sade muzlu pastanın sağ tarafı benim diğer tarafı eşimin oluyor. :)
Pandispanyamın temeli aynı, zamanlar edindiğin tecrübelerle kendi tarifimi oluşturmaya başladım. Uğruna şiirler yazdığım hayalimdeki pandispanya tarifime ulaşmak için daha çok çalışmam gerekli sanırım. :)
Pandispanya Malzemeleri:
* 4 yumurta oda sıcaklığında, beyazları sarıları ayrılmış
* Yarım + çeyrek bardak şeker (cup ~185 gr)
* Yarım + çeyrek bardak un (cup~ 90 gr)
* 1 paket şekerli vanilin
* 1 paket kabartma tozu
* 5-6 damla limon suyu
Hazırlanışı:
Küçük kare kek kalıbı yağlanıp, unlanır. Kek kalıbının altına da yağlı kağıt serilir.
Fırın ayarı 180 dereceye ayarlanır. Fırının içine ısıya dayanıklı küçük bir kapta su koyulur. (Buhar oluşması için.)
1. Geniş bir kapta, yarım bardak şeker ve yumurta sarıları açık sarı renk elde edinceye kadar mikser ile iyice çırpılır. Sonra içine vanilya ve limon damlaları eklenir.
2. Başka bir kapta yumurta beyazı kar gibi köpük oluncaya kadar mikser ile çırpılır. Daha sonra içine yavaşça çeyrek su bardağı şeker serpilir, çırpmaya devam edilir, sert köpük hazırlanır. Kap ters çevrildiği zaman köpük dökülmemelidir. (aşırı çırpmaktan kaçının, yumurta beyazları kuruyabilir)
3. Un ve kabartma tozu birbirine karıştırılıp, elekten geçirilir. Daha sonra yumurta sarısına unlu karışım ve yumurta beyazı 3 parti halinde yavaşça karıştırılır. Amaç köpüklere zarar vermeden hafifçe spatula yardım ile karıştırmaktır. Önce yumurta sarısına unun 1\3 ü, sonra yumurta beyazının 1\3 ü karıştırılır. Elinizdeki malzemeler bitinceye kadar sırasıyla yavaşça bu karıştırma işlemine devam edilir. Kek hamuru kalıba dökülür.
4. Önceden 180 derece sıcaklığa getirilmiş fırında 25-30 dk pişirilir. Batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar.
5. Kek fırından çıkınca kenarlarından ince bir bıçak hafifçe geçirilir, keke zarar vermeden, varsa evinizde soğuma teline (ızgara) ters çevirilir bekletilir. Soğuyunca ortadan ikiye bölünür, arası arzu ettiğiniz gibi süt ya da şerbetle ıslatılır.
6. Ben pastamın ara katını hazırladığım süt kreması, çikolata parçaları, meyveler ve çerezlerle süsledim. Böylece hem lezzet hemde pastama yükseklik kazandırdım. Afiyetle.
Size bol pastalı bol tatlı günler diliyorum.
Herkese şimdiden mutlu haftasonları
Sevgilerle
0 Responses to "ŞEKER HAMURU"
Yorum Gönder