Mutlu Yıllar
Author: LUGAS // Category:
Bugün sevgili arkadaşım Ayla Tüylüoğlu'nun doğum günü. Her ne kadar bugün doğum gününde görüşecek ve ona sarılarak doğum gününü kutlayacak olsam da, blogumdan da bir kutlama yapmak istedim.
Mutlu yıllar AYLA'cım. yeni yaşın sana ve ailene tüm güzellikleri getirsin.
Senin için aşağıdaki pastayı hazırladım. Çikolatalı seversin bilirim. Kalp şeklinde bir pasta hazırladım sana. Sadece çikolatadan oluşan bol krema, krem şanti, vişneler, şanfıstık koydum. Pastanın üzerini şeker hamuru ile kapladım ve çiçekleri yerleştirdim. Bir de kurdelaladım daha şirin gözüksün diye. Umarım beğenirsin canım.
Favori Çikolatalı Krema Tarifim (Emel Başdoğan'dan)
Malzemeler
200 gr sütsüz çikolata
200 gr bitter çikolata
200 gr krema (Tikveşli)
200 gr oda ısısında tereyağı
Çikolatalı Kremanın Hazırlanışı
Krema kısık ateşte kaynatılır. Her 2 çikolata da bıçakla ince ince kıyılır ve ayrı olarak bekletilir.
Bitter kıyılmış çikolata bir kaba alınır ve üzerine kaynayan krema boşaltılır. Çikolata eritilir. Tamamen eriyince, içine sütlü çikolata eklenir ve eritilir. Oda sıcaklığında soğumaya bırakılır.
Tereyağı , mikserle çırpılır krema kıvamına getirilir ve içine çikolatalı karişim eklenir ve mikserle iyice homogen hale gelinceye kadar karıştırılır. Dokusunun sertleşmesi için bir süre buzdolabında bekletilir. Arada sırada karıştırmak gerekir.
Yeterince koyulaştığında kremamız hazır demektir.
Ayla'nın Pastası İçin Gerekli Malzemeler
1 adet kalp şeklinde pratik pandispanya
Çikolatalı krema
1 su bardağı süt
1 su bardağı vişne
1/2 su bardağı kabuksuz şanfıstık içi
1 paket çikolatalı krem şanti
1 su bardağı süt
Beyaz ve pembe şeker hamuru
Pastanın Hazırlanışı
Pandispanya 3 eşit parçaya yatay olarak ayrılır. Ve her bir kat için 1/3 bardak süt kullanılarak, pandispanyanın her katı sütle ıslatılır.
En alt parça bir tabağa yerleştirilir ve sütle ıslatıldıktan sonra, üzerine kalın bir tabaka çikolatalı krema sürülür, vişne taneleri ve şanfıstık konur.
Pandispanyanın orta katı yerleştirilir ve sütle ıslatılarak, kalın tabaka çikolatalı krema ile kaplanır ve vişne, şanfıstık konur.
Son katla pasta kapatılır. Son katta sütle ıslatılır. Ve 1 su bardağı sütle hazırlanmış çikolatalı krem şanti ile pastanın üstü ve yanları kaplanır.
Buzdolabında 1-2 saat kadar bekletilir ve üzeri şeker hamuru ile kaplanır. Çiçeklerle süslenir.
Mutlu yıllar AYLA'cım. yeni yaşın sana ve ailene tüm güzellikleri getirsin.
Senin için aşağıdaki pastayı hazırladım. Çikolatalı seversin bilirim. Kalp şeklinde bir pasta hazırladım sana. Sadece çikolatadan oluşan bol krema, krem şanti, vişneler, şanfıstık koydum. Pastanın üzerini şeker hamuru ile kapladım ve çiçekleri yerleştirdim. Bir de kurdelaladım daha şirin gözüksün diye. Umarım beğenirsin canım.
Şimdiye kadar çok çeşitli pandispanya tarifi denedim ama hiçbiri bu kadar hoşuma gitmedi.
O kadar çok tarif denemişim ki, kendimce pandispanya dilini çözdüğümü düşünüyorum.
Genelde pandispanya yaparken, yumurtaların akını sarısından ayırıp, şekerin yarısını yumurta sarısına, diğer yarısını ise beyazına koyarak yoğun çırparız.
Bu işlem yumurtanın içine hava girmesini sağlar. Böylece, eğer unumuzun miktarı tam yumurtaların kaldıracağı ölçüde ise yani yumurta hacminden daha fazla değilse ve bir parça da mısır nişastası ile beraber en az 3 kere elenmişse, pandispanyamız kabaracaktır.
Bir de unu yumurtaya karıştırma fazını başarı ile atlatabilirsek tabii...Karıştırırken illa ki aşağıdan yukarıya spatula ile, genişçe bir kapta, yumurtaların havası kaçmadan karıştırmak lazımdır.
Genelde pandispanya yaparken, yumurtaların akını sarısından ayırıp, şekerin yarısını yumurta sarısına, diğer yarısını ise beyazına koyarak yoğun çırparız.
Bu işlem yumurtanın içine hava girmesini sağlar. Böylece, eğer unumuzun miktarı tam yumurtaların kaldıracağı ölçüde ise yani yumurta hacminden daha fazla değilse ve bir parça da mısır nişastası ile beraber en az 3 kere elenmişse, pandispanyamız kabaracaktır.
Bir de unu yumurtaya karıştırma fazını başarı ile atlatabilirsek tabii...Karıştırırken illa ki aşağıdan yukarıya spatula ile, genişçe bir kapta, yumurtaların havası kaçmadan karıştırmak lazımdır.
Istediğiniz kadar uğraşın bazen de kabarmaz o zamanda havadandır dersiniz, hava nemlidir, kurudur, ya da yumurtalar oda sıcaklığında değildir vs vs..
Ben pratik biriyim ve bu kadar şartın bir araya gelmesi bana laboratuvar deneyi gibi geliyor.Benim o kadar vaktim yok.
Pandispanyam yumuşacık olsun, istediğim gibi kabarsın ve fazla yağ içermesin bana yeter.
Sonunda kendime göre bir pandispanya tarifi buldum. Güzelce kabarıyor. Sonradan inmiyor. Sıcakken bile ortadan katlara ayrılabiliyor. Kenarı kurumuyor, pamuk gibi. Kuruyan kısımlarını traş etmeye gerek yok. Daha ne olsun...
İşte tarifim; ben adını pratik pandispanya koydum.
Pratik Pandispanya İçin Gerekli Malzemeler
(20 cm yuvarlak kek kalıbı veya Ayla'nın pastasında orta boy kalp kalıbı kullandım. 3 kat olacak şekilde kabardı.)
4 iri yumurta, eğer yumurtalar küçükse 5 yumurta
125 gr rondoda inceltilmiş toz şeker
1 yemek kaşığı dolusu mısır nişastası
150 kekun veya 145 gr normal un ve 1 çay kaşığı dolusu kabartma tozu
1 çay kaşığı dolusu karbonat
10 gr tereyağı
80 ml kaynar su
Pandispanyanın Hazırlanışı
Fırın 165-170C ye gelecek şekilde ısıtılır. Kek kalıbı yağlanır ve unlanır.
Mikser kabında, yumurtalar köpük köpük oluncaya kadar çırpılır. Ve her seferinde 1 kaşık olmak üzere, toz şeker yumurtaya eklenir ve 2-3 dk mikserin yüksek devriyle karıştırılır.
Toplam karıştırma süresi 15 dakikayı bulmaktadır.
Ayrı bir kapta, un, mısır nişastası, kabartma tozu ve karbonat karıştırılır ve 3-4 kez bir kağıt üzerine elenerek, inceltilir, havalandırılır.
Unlu karışım, yumurtalı karışımın üzerine dökülür. Bu aşamada kaşık olarak elimizi kullanıyoruz.Ellere bir eldiven geçirilir ve yumurtalı karışıma daldırılarak, hızlıca, alttan üste doğru el kürek şeklinde kullanılarak yumurta ve un güzelce birbirine yedirilir.
80 ml kaynar su bir bardağa alınır ve içine tereyağı eklenir,kaşıkla karıştırılarak su ve tereyağı birbirine yedirilir. Sulu karışım, hamurun olduğu kabın yanında yavaşça akıtılır ve bu arada el ile karışım tekrar aşağıdan yukarıya olacak şekilde karıştırılır.
Tüm malzemenin birbirine güzelce karıştığından emin olunca, kek kalıbına boşaltılır ve fırında 25 dakika kadar pişirilir.Soğuyunca kalıbından çıkarılır ve ister o anda, istenirse bir gün sonra pasta yapımı için katlara ayrılır.
Ben pratik biriyim ve bu kadar şartın bir araya gelmesi bana laboratuvar deneyi gibi geliyor.Benim o kadar vaktim yok.
Pandispanyam yumuşacık olsun, istediğim gibi kabarsın ve fazla yağ içermesin bana yeter.
Sonunda kendime göre bir pandispanya tarifi buldum. Güzelce kabarıyor. Sonradan inmiyor. Sıcakken bile ortadan katlara ayrılabiliyor. Kenarı kurumuyor, pamuk gibi. Kuruyan kısımlarını traş etmeye gerek yok. Daha ne olsun...
İşte tarifim; ben adını pratik pandispanya koydum.
Pratik Pandispanya İçin Gerekli Malzemeler
(20 cm yuvarlak kek kalıbı veya Ayla'nın pastasında orta boy kalp kalıbı kullandım. 3 kat olacak şekilde kabardı.)
4 iri yumurta, eğer yumurtalar küçükse 5 yumurta
125 gr rondoda inceltilmiş toz şeker
1 yemek kaşığı dolusu mısır nişastası
150 kekun veya 145 gr normal un ve 1 çay kaşığı dolusu kabartma tozu
1 çay kaşığı dolusu karbonat
10 gr tereyağı
80 ml kaynar su
Pandispanyanın Hazırlanışı
Fırın 165-170C ye gelecek şekilde ısıtılır. Kek kalıbı yağlanır ve unlanır.
Mikser kabında, yumurtalar köpük köpük oluncaya kadar çırpılır. Ve her seferinde 1 kaşık olmak üzere, toz şeker yumurtaya eklenir ve 2-3 dk mikserin yüksek devriyle karıştırılır.
Toplam karıştırma süresi 15 dakikayı bulmaktadır.
Ayrı bir kapta, un, mısır nişastası, kabartma tozu ve karbonat karıştırılır ve 3-4 kez bir kağıt üzerine elenerek, inceltilir, havalandırılır.
Unlu karışım, yumurtalı karışımın üzerine dökülür. Bu aşamada kaşık olarak elimizi kullanıyoruz.Ellere bir eldiven geçirilir ve yumurtalı karışıma daldırılarak, hızlıca, alttan üste doğru el kürek şeklinde kullanılarak yumurta ve un güzelce birbirine yedirilir.
80 ml kaynar su bir bardağa alınır ve içine tereyağı eklenir,kaşıkla karıştırılarak su ve tereyağı birbirine yedirilir. Sulu karışım, hamurun olduğu kabın yanında yavaşça akıtılır ve bu arada el ile karışım tekrar aşağıdan yukarıya olacak şekilde karıştırılır.
Tüm malzemenin birbirine güzelce karıştığından emin olunca, kek kalıbına boşaltılır ve fırında 25 dakika kadar pişirilir.Soğuyunca kalıbından çıkarılır ve ister o anda, istenirse bir gün sonra pasta yapımı için katlara ayrılır.
Favori Çikolatalı Krema Tarifim (Emel Başdoğan'dan)
Malzemeler
200 gr sütsüz çikolata
200 gr bitter çikolata
200 gr krema (Tikveşli)
200 gr oda ısısında tereyağı
Çikolatalı Kremanın Hazırlanışı
Krema kısık ateşte kaynatılır. Her 2 çikolata da bıçakla ince ince kıyılır ve ayrı olarak bekletilir.
Bitter kıyılmış çikolata bir kaba alınır ve üzerine kaynayan krema boşaltılır. Çikolata eritilir. Tamamen eriyince, içine sütlü çikolata eklenir ve eritilir. Oda sıcaklığında soğumaya bırakılır.
Tereyağı , mikserle çırpılır krema kıvamına getirilir ve içine çikolatalı karişim eklenir ve mikserle iyice homogen hale gelinceye kadar karıştırılır. Dokusunun sertleşmesi için bir süre buzdolabında bekletilir. Arada sırada karıştırmak gerekir.
Yeterince koyulaştığında kremamız hazır demektir.
Ayla'nın Pastası İçin Gerekli Malzemeler
1 adet kalp şeklinde pratik pandispanya
Çikolatalı krema
1 su bardağı süt
1 su bardağı vişne
1/2 su bardağı kabuksuz şanfıstık içi
1 paket çikolatalı krem şanti
1 su bardağı süt
Beyaz ve pembe şeker hamuru
Pastanın Hazırlanışı
Pandispanya 3 eşit parçaya yatay olarak ayrılır. Ve her bir kat için 1/3 bardak süt kullanılarak, pandispanyanın her katı sütle ıslatılır.
En alt parça bir tabağa yerleştirilir ve sütle ıslatıldıktan sonra, üzerine kalın bir tabaka çikolatalı krema sürülür, vişne taneleri ve şanfıstık konur.
Pandispanyanın orta katı yerleştirilir ve sütle ıslatılarak, kalın tabaka çikolatalı krema ile kaplanır ve vişne, şanfıstık konur.
Son katla pasta kapatılır. Son katta sütle ıslatılır. Ve 1 su bardağı sütle hazırlanmış çikolatalı krem şanti ile pastanın üstü ve yanları kaplanır.
Buzdolabında 1-2 saat kadar bekletilir ve üzeri şeker hamuru ile kaplanır. Çiçeklerle süslenir.
0 Responses to "Mutlu Yıllar"
Yorum Gönder