Etli Kara Lahana Sarması (dolması)
Author: LUGAS // Category:
Kara lahana ;B6 ve C vitamini ile bağırsak hastalıkları ve ülsere çok iyi gelen U vitamini ilave eder.
Karalahana kan devrini tanzim eder.Metabolizma rahatsızlıklarına iyi gelir.Zekayı geliştirir.Hafızayı kuvvetlendirir.
Ben kara lahana sarması ile evlendiğimden bu yana tanışıyorum.Yani şurada 6 yıldır tadını biliyorum
Aslında mayhoş bir tadı var .
Eşim aslen kastamonu lu olamasına rağmen anne ve babası zonguldakta otururlar bizde her yıl en az bir kez onları ziyarete gideriz..Kara lahana ile işte böyle bir ziyaret sonucunda tanıştım.Siz ne kadar seversiniz bilmem ama ben zeytinyağlı yaprak sarmasına bayılırım.Kayınvalidem ile onların bir akrabasına gitmiştik.Malum gelin gelmiş gelin göstermeye çıkardılar beni :)) neyse gittiğimiz evde ikram olarak pasta börek çörek derken yanına sarmada koymuşlardı.Ooo dedim tam benlik yaprağa asla hayır demem.İlk ısırıkta bunun yaprak olmadığını anladım.Beğenmedim.Ama bir şekilde o ısırığı yuttum ama gelin bana sorun nasıl yuttum.Zaman geçti kayınvadimin evinde her gördüğümde anne bu yaprak mı yoksa lahana mı diye sorar oldum.Neden sevmediğimi sorduğunda "anne bana acı geldi tuhaf bir tadı vardı." dedim.
Burası çok önemli "Eğer sardığın kara lahana taze ise tadı tıpkı yaprak gibi olur ,yok sert ise lahanayı sardığında hem ekşimsi hemde acı bir tadı olur " dedi.
Bu yaptığın nasıldı derseniz.Kayınvalidem ile eşim geleceği akşam daha doğrusu gece yarısı sardık ve tıpkı yaprak gibi olmuştu.Tazecikti.Alırken lahananın çok sert olmamasına dikkat edin.Özellikle küçük yapraklı olanları tercih edin.
Eee bu kadar sohbetten sonra geçelim demi tarifimize ..
Yapacak olan herkese şimdiden afiyet olsun.
Etli Kara Lahana Dolması
Malzemeler :
İç malzemesi :
Karalahana kan devrini tanzim eder.Metabolizma rahatsızlıklarına iyi gelir.Zekayı geliştirir.Hafızayı kuvvetlendirir.
Ben kara lahana sarması ile evlendiğimden bu yana tanışıyorum.Yani şurada 6 yıldır tadını biliyorum
Aslında mayhoş bir tadı var .
Eşim aslen kastamonu lu olamasına rağmen anne ve babası zonguldakta otururlar bizde her yıl en az bir kez onları ziyarete gideriz..Kara lahana ile işte böyle bir ziyaret sonucunda tanıştım.Siz ne kadar seversiniz bilmem ama ben zeytinyağlı yaprak sarmasına bayılırım.Kayınvalidem ile onların bir akrabasına gitmiştik.Malum gelin gelmiş gelin göstermeye çıkardılar beni :)) neyse gittiğimiz evde ikram olarak pasta börek çörek derken yanına sarmada koymuşlardı.Ooo dedim tam benlik yaprağa asla hayır demem.İlk ısırıkta bunun yaprak olmadığını anladım.Beğenmedim.Ama bir şekilde o ısırığı yuttum ama gelin bana sorun nasıl yuttum.Zaman geçti kayınvadimin evinde her gördüğümde anne bu yaprak mı yoksa lahana mı diye sorar oldum.Neden sevmediğimi sorduğunda "anne bana acı geldi tuhaf bir tadı vardı." dedim.
Burası çok önemli "Eğer sardığın kara lahana taze ise tadı tıpkı yaprak gibi olur ,yok sert ise lahanayı sardığında hem ekşimsi hemde acı bir tadı olur " dedi.
Bu yaptığın nasıldı derseniz.Kayınvalidem ile eşim geleceği akşam daha doğrusu gece yarısı sardık ve tıpkı yaprak gibi olmuştu.Tazecikti.Alırken lahananın çok sert olmamasına dikkat edin.Özellikle küçük yapraklı olanları tercih edin.
Eee bu kadar sohbetten sonra geçelim demi tarifimize ..
Yapacak olan herkese şimdiden afiyet olsun.
Etli Kara Lahana Dolması
Malzemeler :
İç malzemesi :
- 1 kg kara lahana
- 1,5 su bardağı pirinç
- 3 adet orta boy kuru soğan
- 250 gr kıyma
- 1 tatlı kaşığı nane
- 2 tatlı kaşığı tuz (1 tatlı kaşığı kara lahananın haşlanması için)
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- yarım demet maydanoz
- 2 çay bardağı sıvıyağ (1 çay bardağı içine bir çay bardağı tencereye )
- 2 adet patlıcan (rendelenmiş)
Yapılışı:
- Büyük bir tencere içerisine su koyup ocağa alın.
- Kara lahananın saplarından bir miktar kesin.Yaprakları tek tek yıkayın.Kaynayan suya 1 tatlı kaşığı tuz atın.
- Yıkanmış yaprakları suya tın ters düz edip bir süzgece çıkarın.Kara lahanayı soğumaya bırakın.
- Diğer tarafta iç malzemeyi hazırlayın.
- Pirinci yıkayın.Kuru soğanı ince ince kıyın.ve sırası ile iç malzemeyi ekleyin .Bir kap içerisinde karıştırın
- Soğumuş olan kara lahanaların damar kısmını bıçak ile çıkarın.Dikkat edin lahanalar yırtılmasın.Tıpkı yaprak sarar gibi lahananın içine iç malzemeden katın.(önce yapraklar sağdan ve soldan kapatılır ve rulo olarak sarılır.)
- Geniş bir tencere içerisine sararken yırtılmış olan veya sağlam kara lahanalardan serin.Sarmış olduğunuz sarmaları dizin.Tüm lahanalara aynı işlemi yapın .Tencere dolduğunda üzerine yine birkaç tane lahana yaprağı koyup yarım çay bardağı sıvı yağ gezdirin.Limon dilimleri yerleştirip bir tabak ile kapatın.
- Dolmaları geçecek kadar sıcak su ekleyin.Orta hararetli ateşte yaklaşık 45 dk kadar pişirin.
- Afiyet olsun..
0 Responses to "Etli Kara Lahana Sarması (dolması)"
Yorum Gönder