ÇİKOLATALI PASTA VE GANAJ TARİFİ

Author: LUGAS // Category:


Bu sefer ki pastamız kocaman bir çikolatalı pasta. Şimdiye kadar hiç bu kadar büyüğünü yapmamıştım. O kadar büyük geldiki bana, kapıdan dışarı tek başıma çıkaramadım. Ya pastayı tutabiliyordum ya da kapıyı açıp kapayabiliyordum. :)
Bu pasta ile birlikte ilk defa "ganaj" da yaptım, ilk defa yenilebilen şeker boncuklar, ilk defa 38 cm lik bir kalp kalıp kullandım . İlk defa nane aromalı, kahveli bir kek pişirdim. Bu kadar çikolataya bulanmışken pastanın dekorasyonunda kullanmasamda ilk defa mısır şurubu ile çikolatalı modelleme hamuru (plastik çikolata) hazırladım. Kısaca ilklerde dolu bir pasta daha mutfağımdan geldi geçti.

Tarif yazmaya her ne kadar üşensemde ganaj tarifini birde ben ayrıntılı olarak vereceğim. Daha önce çok yerde gördüm ama inanın bu kadar güzel olduğunu, pasta süslerden kullanılması gereken temel, süpper lezzetli ve kıvamlı bir şey olduğunu geç farkettim. Çok merak ediyorum bu ganaj şeker hamurunun altındanda aynı bu güzellikte mi görünecek? :)

Ganaj Tarifi (Ganache)

Ganaj, bildiğim kadarıyla çikolatanın krema içinde erimiş haline deniyor. Koyu kıvamlı pastaların üzerini kaplamak ya da ara katlardan kullanılmak üzere yapılan bir çeşit kremadır. Ganaj özellikle çikolata tutkunlarına hitap eder. Sıvı, donmamış haline de "Glaze" denir. Glaze parlaklık anlamına gelir. Pastaların üzerine dökülür.



Malzemeler: ( 2 kap ganaj için)

* 340 gr kuvertür çikolata (ben özel eritmelik düğme çikolatalarımdan kullandım)
* 230 gr süt kreması

(38 ve 28 cm lik iki kalp pastamı kaplamak için ben malzemelerin 2 katını aldım)

Hazırlanışı:

1. Bir sos tenceresinde krema kaynama noktasına gelinceye kadar iyice ısıtılır. Fakat dikkat edin krema kaynamasın.

2. Çikolatalarınızı cam bir kase içine alın. Daha sonra sıcak kremayı çikolataların üzerine dökün. Çikolataların tüm yüzeyi krema ile kaplanmasını sağlanır. Bu şekilde 5 - 10 dakika bekletin. Daha sonra çırpma teli ile çikolata koyu ve parlak bir kıvama gelinceye kadar karıştırın. Bu şekilde oda sıcaklığına gelinceye kadar bekletin.

3. Orjınal tarifte koyulaştırmak için kremayı el mixeri ile bir kaç dakika çırpın ve 12 saat sonra kullanın diyordu. Ben oda sıcaklığına gelen ganajı önce buzdolabında iyice soğuttum, sertleşen kremayı önce parmaklayıp sonra tadına baktım :) daha sonra tarifteki gibi mixerla çırptım. Bu gördüğünüz kıvam ortaya çıktı ve pastamın üzerini çok güzel kapladım.



Kahveli Nane Aromalı Kek Tarifi

Bu tarifi de ilk defa Colette Peters kitabından denedim; içindeki kahve ve nane aromaları bana yağı unutturdu biraz. Keke vanilya şekerine ilave olarak ben nane aroması da eklemiştim. İyikide eklemişim hoş değişik bir lezzet kattı. Fakat kekin yapısı biraz kırılgandı, çabuk parçalanıyordu. Büyük bir kalıpta pişirecekseniz katları ayırırken çok dikkat etmelisiniz. Birde kek pişti diyip fırından hemen çıkartmayın iyice pişmesini sağlayın.

Malzemeler: (20 kişilik\ 20 cm lik 2 kek kalıbına uygun)

* 2 kap şeker
* 2 1/2 kap un
* 1 kap kakao
* 1 kap katı yağ
* 1 dolu çay kaşığı tuz
* 2 dolu çay kaşığı kabartma tozu
* 1 dolu çay kaşığı karbonat
* 2 yumurta oda sıcaklığında
* 1 kap süt oda sıcaklığında
* 1 paket vanilya
* 1 çay kaşığı nane aroması
* 1 kap sıcak sert kahve (şekersiz sütsüz neskafe)

(
38 ve 28 cm lik iki kalp pastam için ben yaklaşık olarak yukarıdaki tarifin 2,5 katını alarak farklı zamanlarda kekler pişirdim.)

Hazırlanışı:

1. Fırın ayarı 160 dereceye getirilir. 22 cmlik 2 farklı kek kalıbı yağlanır unlanır.
2. Orta boy bir kapta şeker hariç tüm kuru malzemeler karıştırılır. (Un, kabartma tozları vs.)
3. Sonra başka geniş bir kasede önce şeker ile yağ düşük hızda bir mixer yardımı ile krema kıvamına getirilir. Sonra içine teker teker yumurtalar kırılır karıştırılır. Daha sonra süt eklenir, tüm kuru malzemeler karışımın üzerine elenerek düşük hızda karıştırılmaya devam edilir.
4. En son sıcak kahve karışıma yavaşça eklenir, 1 dk daha karıştırılır. Gereğinden fazla karıştırmayın.
5. 45 dakika pişirilir, kürdan temiz çıkıncaya kadar.
6. Soğutma telinde 20 dk beklettikten sonra kek ters çevrilir, kalıbından çıkarılıp tamamen soğuyuncaya kadar bekletilir.

Kakaolu Pasta Dolgu kreması

Daha önce de yaptığım vanilyalı tarife ben sadece kakao ekledim. Aslında daha kıvamlı bir krema elde etmek için çikolata da eklenebilirdi ama pasta yeteri kadar çikolatalı olduğu için biraz burada dozu azalttım..





Malzemeler
* 2 su bardağı süt
* 1,5 yemek kaşığı kakao
* 1,5 yemek kaşığı un
* 1/3 su bardağı nişasta
* Yarım su bardağı şeker
* 1 paket vanilya
* 1 yumurta
* Yarım paket süt kreması

(38 ve 28 cm lik iki kalp pastam için yukarıdaki malzemelerin 2 katını aldım)
(nişasta ölçüsü için kap kullandım)

Hazırlanışı;

1. Kapaklı bir sos tenceresi içine, tüm malzemeleri ekledim ve ateş üzerine almadan bir çırpma teli ile önce güzelce karıştırdım.
2. Sonra kısıt ateşte sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirdim. En son vanilyayı ekleyip, karıştırıp, kapağını kapatıp soğumaya bıraktım.
3. Soğuma işleminin çabuk olmasını isterseniz, geniş bir tavaya soğuk su koyup muhallebi dolu sos tenceresini bu su içinde soğumaya bırakabilirsiniz.
4. Bir yandan süt kremanızı mikser ile sert krema gelinceye kadar çırpın ve muhallebiniz soğuyuncaya kadar buzdolabında bekletin.
5. Muhallebiniz soğuyunca krema ile pürüzsüz bir kıvama gelince karar mixerle çırpın.

Pastanın içinde;

Damla çikolata
Çilek ve frambuaz
Islatmak için süt kullandım.

Pastanın içi için yukarıdaki malzemeleri dileğidiğiniz miktarda kullanarak pastanızı lezzetlendirebilirsiniz.

Pastanın birleştirilmesi

Üst kattaki pastanın alt kata baskı yapmaması için araya resimde görüldüğü gibi kekin şeklinde kestiğim kartonu yerleştirdim. Alttaki pastanın içine de orantılı olarak kartonu tutacak tahta çubuklar diktim. Böylece çubuklar kartonu ve pastayı muntazam bir şekilde tuttu. Tahta çubukların hepsinin pasta derinliğinde ve hepsinin eşit boyda olmasına dikkan edin.

Pasta süsleme için

Royal icing çiçekleri
Şeker boncuklar
Krem şanti

Royal icing çiçek yapımı için buraya bakabilirsiniz. Krem şantiyle dilediğiniz bir krema sıkma uçunu kullanıp pastanın kenarlarını süsleyebilirsiniz. (Ben 21 numaralı ucu kullandım)

Gerisi sizin yaratıcılığınıza kalmış. :) Umarım tarifleri beğenirsiniz ve umarım bir eksiğim kalmamıştır.

***********************************************************

ve geçtiğimiz günlerde yaptığım diğer pastalar....



Güzel İpek'in Dora sevgisini pastasına kadar taşıdık. Maceradan macereya atlayan Dora bir bot içinde elinde hediye paketi ile geldi doğum gününe:)




Bu pastamız da diş hekimimizin "paint ball" tutkunu kardeşi için hazırlandı.
Aslında pasta için yazacağım çok şey var ama her pasta ile aram da geçenleri buraya yazmam mümkün olmuyor. Bir gün karşılaşırsak şu paint ballu pastanın hikayesi neydi diye mutlaka sorun :)



Çikolatalı bir pasta ile başlayan yazımı başka bir çikolatalı pasta ile bitirmek istedim. Bu pastayı illa çikolatalı, illa antep fıstıklı olsun diyen arkadaşlarım için yapmıştım. Çilekli pastalar gibi antep fıstıklılarınında yeri bambaşka. Özellikle çay, kahve ve sohbetin yanında çok güzel gidiyorlar.:)

Herkese sevgilerimle
mutlu bol tatlı günler dilerim.

0 Responses to "ÇİKOLATALI PASTA VE GANAJ TARİFİ"

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...