tırtıl baklava

Author: LUGAS // Category:

1 yumurta
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 fiske tuz
aldığı kadar un
1 paket kabartma tozu
içi:
1 su bardağı dövülmüş ceviz
hamuru açmak için un ve nişasta
şerbet:
2 su bardağı toz şeker
1 su bardağı su
1/2 limon suyu
Eritilmiş tereyağı

Yumurta, yağ ve yoğurdu karıştır. Un, tuz ve kabartma tozunu harmanla ve eleyerek yumurta karışımına ekle. Yumuşak ve özleşmiş bir hamur elde et ve 1 saat üstü nemli bez ile örtülmüş şekilde dinlendir. Ceviz büyüklüğünde yumaklar yap. 10 dakika daha dinlendir ve un serperek tabak büyüklüğünde aç ve daha sonra nişasta ile unu karıştırarak ince ve şeffaf olana kadar hamuru aç. İlk hamuru açtıktan sonra öbür hamuru açana kadar kuruması için, bir yere sererek beklet. Hafif kurumuş hamuru iki ucunu ortada birleştirerek dikdörtgen haline getir. Cevizi bütün hamura yay. Oklavayı hamurun uzun tarafına koyarak çok sıkı olmayacak şekilde sar. Hamurun iki ucunu ortaya ittirerek büzdür. Oklavayı çekerek çıkar. Bu şekilde bütün hamurları hazırladıktan sonra, tepsiye diz. Bir kaç gün örtü altında kurut. (Taze şekildeyken kızartılırsa gevrek olmaz) Kaşıkla eritilmiş yağı hamurlara dök ve istenilen büyüklükte kes ve önceden ısıtılmış fırında kızart. Bu arada şerbeti hazırla. Şeker ve suyu karıştır ve kaynat. İndirmeye yakın limon suyunu ekle ve bir taşım kaynatarak, baklava soğumuş ve şerbet ılıkken dök. Baklavalar şerbeti iyice çektikten sonra servis et. Bu tatlının ismi başka şehirlerde farklı adlandırılabilir. Annemin memleketi Turhal/Tokat’ta tırtıl baklava denir. Yapım aşamasını resimlendirmek isterdim ama annem ben Türkiye’ye gelmeden önce hazırlamış.

0 Responses to "tırtıl baklava"

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...