Mutfağı çok sevmeme rağmen profiterol yapmak her zaman zor gelmiştir. Hamurdan minik toplar yapmak, içlerini krema ile doldurmak vs. vs.
Ama ''herşeyin bir ilki vardır denemem lazım'' diyip yapıverdim. Veee ilk deneme başarıyla sonuçlandı :) Meğer hem kolay hem de eğlenceliymiş. İşte size tarifi ve püf noktaları...
Hamur için
Püf noktaları; önceden ısıtılmış fırında pişirmek, yumurtaları hamura eklerken tektek ekleyip mikserde yavaşça karıştırmak, kremada süt yerine kefir kullanmak.
Ama ''herşeyin bir ilki vardır denemem lazım'' diyip yapıverdim. Veee ilk deneme başarıyla sonuçlandı :) Meğer hem kolay hem de eğlenceliymiş. İşte size tarifi ve püf noktaları...
Hamur için
Malzemeler: (bu malzemeler ile orta büyüklükte 30-35 adet çıkıyor)
- 1 su bardağı (125ml.) ekmek unu ya da normal un
- 1 tatlı kaşığı tozşeker
- 1 çay kaşığı tuz
- 1/2 s. bardağı su
- 1/2 s. bardağı süt
- 90 gr. tuzsuz tereyağı
- 4 yumurta
Yapılışı:
- un, şeker ve tuzu bir kasede eleyin.
- Su, süt ve yağı tencerede orta ısıda kaynatın. Kaynayınca ateşten alıp, unlu karışımı içine boşaltın ve tahta kaşık yardımıyla hizlıca karıştırın.
- Tekrar orta ateşin üzerine koyup karıştırmaya devam edin.
- 4-5 dakika da bütün malzeme yumuşayıp, birleşecektir. Bu kıvama geldiğinde ateşten alın.
- Sıcak malzemeyi ayrı bir kaba alıp ılımasını bekleyin. Ilıdıktan sonra orta hızlı mikserde çırpmak üzere yumurtaları teker teker ekleyin. Yumurtalar malzemeye yedirildikten sonra mikseri yüksek hıza alıp malzemeyi 4 dk daha karıştırın.
- Bir tatlı kaşığının yarısı kadar malzemeyi alıp, yağlanmış fırın tepsisine aralıklarla dizin. Orta büyüklükte ki toplardan ortalama 30-35 adet çıkacaktır.
- Önceden 200 derecede ısıtılmış fırında 15 dk.hamurları pişirin. Daha sonra fırın ısısını 150 dereceye alıp 25 dk. Daha pişirin. Topların üzerleri hafif pembeleşecektir. Pişme işlemi bittikten sonra tepsiyi fırından alıp soğumaya bırakın.
Çikolata Sos
Malzeme:
- 1/4 s. bardağı toz şeker
- 1/4 s. bardağı su
- 170 gr. bitter çikolata
- 1/4 s. bardağı süt kreması
- 1/4 s. bardağı kefir
- 40 gr. tuzsuz tereyağı
Yapılışı:
- şeker ve suyu yüksek ateşte kaynatın. 5 dakika sonra ateşten alın ve soğutun.
- çikolataları küçük küçük parçalara bölün.
- Süt kremasını, kefiri ve tereyağını tencereye alıp orta ateşte pişirin. Bu esnada yavaş yavaş çikolataları ekleyip karıştırın.
- bütün çikolatalar eriyince şurubu ekleyin. Yaklaşık 1 dakika daha karıştırıp, ocaktan alın.
Krema için
Malzemeler:
- 3 s. bardağı süt
- 3 yemek kaşığı un
- 5 yemek kaşığı tozşeker
- 1 paket vanilya
**Özellikle yaz günlerinde krema yerine vanilyalı dondurmada kullanabilirsiniz.
Püf noktaları; önceden ısıtılmış fırında pişirmek, yumurtaları hamura eklerken tektek ekleyip mikserde yavaşça karıştırmak, kremada süt yerine kefir kullanmak.
0 Responses to "Profiterol"
Yorum Gönder