Ezogelin Çorbası

Author: LUGAS // Category:


Öncelikle herkesin Ramazan Bayramı kutlu olsun, umarım herkes huzurlu bir bayram geçiriyordur. Sitemiz okuyucularından Yeşim hanımın isteği üzerine bu çorbayı yaptım. En güzel tarif için annemlere ve büyüklerimize sordum ama net bir tarif alamadım. Bu çorbanın o kadar çok çeşitlemesi var ki. Evdeki kaynaklara baktım ve sonunda Deniz Gürsoy'un muhteşem kitabı kuzeyden güneye... doğudan batıya yöresel mutfağımız'dan Kilis yöresine ait Ezo Gelin çorbasını yapmaya karar verdim. Malzemelerde bulguru azalttım, katıyağ yerine sıvıyağ kullandım ve su miktarını artırdım. Ayrıca üzerine sonradan yağda kızdırılmış acı biber dökmedim. :)

Malzemeler:
  • 1 çay bardağı kırmızı mercimek
  • 1 çay bardağı ince köftelik bulgur (yarım çay bardağı kullandım)
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 1 çorba kaşığı tel şehriye (olmadığı için kullanmadım)
  • 5-6 bardak su ya da kemik suyu (1,5-2 litre kullandım)
  • 1 kuru soğan
  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 kaşık domates salçası (tatlı kaşığı kullandım)
  • 1 kaşık biber salçası (tatlı kaşığı kullandım)
  • 1 çay kaşığı acı biber
  • 1 yemek kaşığı tereyağı (kullanmadım)
  • nane, karabiber, tuz
Yapılışı:

İnce doğradığınız soğanları yağda hafif pembeleşene kadar kavurun. Domates salçasını sulandırdıktan sonra soğanlara katın. Biber salçası ve kırmızı pul biberi ilave ederek karıştırın. Altı bardak su ile karışımı sulandırın, orta hararetli ateşte kaynatın. Ben hazır kaynamış su kullandım. Su iyice kaynayınca ayıklanmış bulgur, kırmızı mercimek, pirinç, tel şehriye, karabiber ve tuz katın, iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Ben yumuşadığı zaman karışım çok yoğun olduğu için istediğim kıvama gelene kadar kaynar su ekledim. Ayrıca taneleri biraz küçültecek kadar blendırdan geçirdim. Son olarak nane ekleyip servis yaptım. Siz dilerseniz kaselere koyduktan sonra, üzerine acı biberli yağ gezdirip nane serperek servis yapın.

Afiyet olsun..

Şule

0 Responses to "Ezogelin Çorbası"

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...