Bayram için sizlere farklı bir alternatif olabileceğini düşündüğüm için ne zamandır yapılmayı bekleyen bu tarifi nihayet dün denedim. Tarifi bir un firmasının sitesinden bulmuştum ama başka pekçok sitede de aynı tarifi bulmak mümkün. Tarifte süt yoktu. Ama hamur yoğururken elime yapıştı ve yuvarlanamayacak bir hal alınca toparlamak için süt ilave ettim. Ayrıca verilen iç malzeme de bence arttırılabilir; çünkü tatlılar pişince orta kısım biraz çukur kalıyor. Bir diğer ve en önemli nokta ; şerbet bire bir ölçü ile verilmişti ve kaynayınca yoğun bir kıvamda oldu.Bence su miktarı arttırılmalı. Ben bu değişikliklere göre tarifi yazıyorum.
Hepinize sevdiklerinizle birlikte mutlu ve huzurlu bir bayramlar dileriz...
Malzemeler:
- 1 su bardağı pudra şekeri
- 1 adet yumurta
- 1/2 çay bardağı süt
- 1/2 su bardağı sıvıyağ
- 1 çorba kaşığı ince dövülmüş fındık
- 1 paket kabartma tozu
- 3 su bardağı un
- 5 çorba kaşığı toz antep fıstığı
- 1,5 çorba kaşığı ince dövülmüş ceviz
- 1,5 çorba kaşığı hindistan cevizi
- 1 yumurta
- 4 su bardağı su
- 3 su bardağı şeker
- 1 çorba kaşığı limon suyu
Hamur için olan tüm malzemeleri karıştırıp ele yapışmayan ama yumuşak bir hamur elde edin. Hamuru nemli bez örtüp 20 dk. dinlendirin ( bezi kaldırınca hamur ele yapışmaya başladı, çok az un ilave ettim.) Şerbet için su ve şekeri kaynatın. Ocağın altını kapatmaya yakın limon suyunu ekleyip bir taşım daha kaynatın ve ocaktan alın. İçi için gereken malzemeleri karıştırıp bir sıkma torbasına koyun. Dinlendirdiğiniz hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın ve halka şeklinde iki ucunu birleştirin. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirin. Daha sonra halkaların ortasına sıkma torbası ile iç malzemeden koyun. Önceden ısınmış 175 derece fırında kızarana kadar pişirin. Sıcak tatlıların üzerine dinlenmiş şerbeti dökün. Şerbeti güzel çekmesi için tepsinin üzerini kapatın. Bir süre sonra da tatlıları ters çevirip üst kısımlarının da şerbeti çekmesini sağlayın.
Afiyet olsun...
0 Responses to "Elagöz Tatlısı"
Yorum Gönder