Anneler için...

Author: LUGAS // Category:
Tüm annelerimizin anneler gününü kutlayarak cumartesi günkü mutfak maceramı yazmak istiyorum. Bu anneler gününde klasik hediye almaktansa değişiklik yapıp onlar için pasta yapmaya karar verdim. Pasta yapmanın beni bu kadar yoracağını hiç tahmin etmemiştim. Ama sonunda çıkan güzel ürünler yorgunluğuma değdi. Kendi anneme çilekli pastayı, eşimin annesine de Portakal Ağacı'ndaki Hanzade'nin Kümbet pastasını yaptım. Tabi bazı (zor) aşamalarda sevgili eşim yardım etti. Kümbet pastada kekim oldukça fazla kabardı. Kasem de küçük ve yuvarlak olduğu için kekin içini oyup, kanarlarını da çıkarttık. Kümbet olmasa da top gibi bir pastamız oldu.

Kümbet Pasta

Diğer pasta bizi daha çok uğraştırdı ama anneciğim pastayı çok beğendi.:) Tarifini sofra dergisinden aldım. Asıl tarifte ismi çilekli top pasta olarak geçiyor. Ben keki dikdörtgen kek kalıbımda pişirdim ve asıl tarifteki krema yerine Hanzade'nin kümbet pastasındaki muhallebiyi kullandım. Tabi muhallebiyi hazırlarken süt miktarını 1-1,5 bardak kadar arttırdım. Buna rağmen eşim dayanamayıp 1 kase kadar kendisine muhallebiden ayırdı. Ama hepsine de yetti.

Çilekli Pasta

Pastayı annemlere götürdüğümde teyzemin oğlu ve eşi ayrıca annemin komşusu da gelmişti. Hepsi de çok beğendi tadını. Hatta çocukları birer dilim daha yedi.

Kek Malzemeleri:
  • 4 adet yumurta
  • 1/6 su bardağı zeytinyağı (orjinali 40 gr tereyağı)
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 paket vanilya, 1 tutam tuz
  • 4 çorba kaşığı sıcak su
  • 3/4 su bardağı un
  • 100 gr buğday nişastası
  • 1 paket kabartma tozu
Kreması için kümbet pastada yapmış olduğum muhallebiden kullandım.

Hazırlanışı:

Yumurtaların sarı ve aklarını ayırın. Yumurta sarılarını 4 çorba kaşığı sıcak su, tozşeker ve vanilya ile kıvam alıncaya kadar çırpın. Yağı ekleyin. (Tereyağı kullanacaksanız erimiş ve soğutulmuş tereyağı olacak) Diğer tarafta yumurta aklarını tuzla birlikte sertleşip, kar halini alana kadar çırpın. Yumurta aklarını diğer karışıma ekleyerek karıştırın. Son olarak un, nişasta ve kabartma tozunu karışımın üzerine ekleyip, karıştırın. Oldukça cıvık bir karışımınız olacak ama harika kabaran bir kekiniz olacak. Sade kek olarak da deneyebilirsiniz :). Hamuru yağlanmış kalıba dökün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 55 dk pişirin. Keki kalıptan çıkartıp enlemesine 3 parçaya bölün. Çileklerin yaklaşık 100 gramını ayırıp çatalla ezerek püre haline getirin. Püreyi keklerin üzerlerine sürün. Kekin alt parçasını servis tabağına alıp üzerine krema sürün. 2'ye 3'e bölünmüş çilekleri dizip üzerine diğer kek dilimini yerleştirin. Tekrar püre çilek, krema sürüp çilek dizin. Son kek dilimini yerleştirip üzerini krema ile suvayın. Kalan çilekleri dilimleyip pastanın üzerini süsleyin. Buzdolabında yarım saat bekletip dilimleyerek servis yapın. Ben 1 gece buzdolabında bekletmek zorunda kaldığımdan en dıştaki çilekler biraz kurumuştu.

Afiyet olsun...

0 Responses to "Anneler için..."

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...