Aslında yaptığım bu tarif hakikaten ismini yazdığım yemek mi kesin olarak bilmiyorum. Sofra dergisinde resmini görüp yapmayı istemiştim. Fakat resimle tarif uyuşmuyordu. Ben de fotoğrafı dikkate alarak yaptım. Buzlukta daha önceden hazırladığım köfteler vardı; ben onları kullandım. Köfte karışımının içinde yumurta vardı. Ama aşağıdaki tarife yazmıyorum; 100 gr. için 1 yumurta fazla olur.
Malzemeler:
- 100-150 gr. kıyma
- 1 yemek kaşığı galete unu
- tuz, karabiber, kırmızıbiber, kekik, yenibahar
- 1 diş sarımsak
- 1 adet küçük soğan
- 1,5 su bardağı pirinç
- 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
- 1 yemek kaşığı kuş üzümü
- 1,5 yemek kaşığı tereyağ
- 1 kesme şeker, tuz
- 1 adet rendelenmiş domates
- 1 diş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı kadar zeytinyağı
- tuz, fesleğen
Pilav tenceresine tereyağını ve dolmalık fıstıkları koyun. Yağ eridiğinde yakmadan hemen yıkayıp suyunu iyice süzdürdüğünüz pirinçleri ilave edin. Pirinçler tane tane olana kadar kavurun. İçerisine kuş üzümü, tuz ve şekeri ilave edin. 3 su bardağı sıcak suyu ekleyin ( Pilavın cinsine göre miktarı değişebilir) . Kısık ateşte karıştırmadan pirinçlerin suyu çekmesini bekleyin. Daha sonra altını kapatın, kapağın altına kağıt havlu yerleştirip demlenmeye bırakın.
Köfteler için ince rendelenmiş soğanı, dövülmüş sarımsağı, kıyma, galete unu, tuz ve baharatları karıştırıp bir harç elde edin. Daha sonra fındık büyüklüğünde köfteler hazırlayın. Teflon tavaya 1 yemek kaşığı sıvıyağ koyup köfteleri kızartın.
Sos için küçük bir tavada yağı, rendelenmiş domatesi ( isterseniz bir parça da salça ekleyebilirsiniz) , sarımsağı ve baharatları ekleyip kısık ateşte hafif koyulaşana kadar pişirin.
Servis aşamasında çukur bir kabın içine köfteleri koyabileceğiniz kadar bir boşluk oluşturacak şekilde başka bir kase kapatın.( ya da bu işlem için uygun bir kabınız varsa ne mutlu :) ) İki kap arasında kalan kısıma, küçük kaseyi de kapatacak şekilde pilavı koyun. Bir servis tabağına pilavı ters çevirin. İçindeki küçük kaseyi çıkarıp boşluğa köfteleri yerleştirin. Üzerine sos gezdirip servis edin.
Afiyet olsun...
0 Responses to "Ali Paşa Pilavı"
Yorum Gönder