Enginar ile tanışmamız iki yıl öncesine dayanır. Daha önce hiç pişirmemiş, hatta yememiştim bile. Ama Gümüldür'e gidiş gelişlerimiz artınca yol kenarındaki enginar tarlalarını ve satıcılarını farkettik. İlk denemem de başarılı olunca, enginar sevdamız başladı.
Aslında bu yemek bloglarını da o zaman keşfettim. İnternette tarif ararken, bir çok blog çıktı karşıma ve çok sayıda da enginar tarifi.. Bir tane de ben ekliyorum şimdi. Bu da benim mutfağımda pişti..
Bir iki kez farklı şekillerde yapsam da, ilk yaptığım bezelyeli, havuçlu bizim favorimiz oldu. Artık saplarını ve taze yapraklarını da kullanıyorum.
Malzemeler
- 6 adet enginar
- limon
- orta boy kuru soğan
- küçük boy kavanozda aldığım havuç bezelye patates garnitürü
- dereotu
Yapılışı
- En zor kısım enginarları temizlemek. Ama zamanla el çabukluğu kazanılıyor.
- İşe, içine yarım limon suyu sıktığım su dolu kabı hazırlayarak başladım. Enginarların kararmasını önlemek için soyduktan hemen sonra limonlu suya atmak gerekiyor.
- Eldiven takmazsanız elleriniz de kararıyor ve can sıkıcı bir hal alıyor:)
- Kabuklarını tek tek soyup, ortasındaki tüyleri aldım. Alt kısmında ki sert kısımları da soyup limonlu suya attım.
- Sapların içindeki öz kısmını ve taze yapraklarını da ayırdım.
- Yok ben bu kadar uğraşamam diyorsanız, pazarda temizletebilir ya da temizlenmiş alabilirsiniz. Ama yaprak ve saplarını kullanamazsınız bu kez.
- Zeytinyağda hafif kavurduğum soğanın üzerine gözkararı su ilave edip, kalan yarım limonun suyunu sıktım.
- Su kaynadıktan sonra, limonlu suda bekleyen soyulmuş enginarları yıkayıp tencerenin içine attım.
- Enginarlar yumuşamaya başlayınca, sudan geçirdiğim garnitürü ve tuzu ilave edip, bir süre daha kısık ateşte pişirdim.
- Burada da üşenmeyip garnitür yerine taze bezelye havuç patates kullanabilirsiniz.
- En son dereotuyla servis yaptım.
Sonuç bizim için süperdi...
0 Responses to "zeytinyağlı enginar"
Yorum Gönder