zeytinli poğaça

Author: LUGAS // Category:



Malzemeler:
1 su bardağı su,
1 su bardağı süt,
2/3 su bardağı zeytinyağı,
2 çay kaşığı tuz,
1 yemek kaşığı toz şeker,
1 pk. yaş maya,
aldığı kadar un

Yapılışı:
Mayayı ılık sütle karıştırıp elinizle eziyorsunuz. Sonra diğer malzemeleri ekleyip, yoğurup mayalanmaya bırakıyorsunuz. Yaklaşık 1 saat mayalanıp iki katına yükselince ceviz büyüklüğünde toplar kopararak içine zeytin ezmesinden 1 çay kaşığı koyup fazla oynamadan! açık uçlarını birleştirip kapatıp, düzgün bir şekil veriyorsunuz. Annem hamuru fazla mıncıklarsam "hepçükleme fazla!" diye müdahale eder. :) Hepçüğün manası bu oluyor işte hamuru gereksiz mıncırırsan mayalı hamur olduğu için pişerken kabarmazmış. Ama bende az hepçükleyerek bu içine ezme halinde zeytini taşırmadan koyamıyorum. Koyarsamda yamuk yumuk oluyor ve yinede fazla kabarmıyor. (Mayalı işler hiç bana göre değil.)
Poğaçanın içine biberli zeytin ezmesi kullandık, hafiif acımsı bir tat verdi ama güzeldi. (Acı sevenler denesin.)
Yağlanmış ya da yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizip, yumurta sarısı sürüyorsunuz.
Üzerine susam ve çörek otu serpeliyorsunuz. 200 derecede üstü kızarıp, pofuduk görüntüyü elde edince, poğaçaları çıkarıyorsunuz. Afiyet olsun!

0 Responses to "zeytinli poğaça"

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...