İçli köfte, geleneksel lezzetlerimiz içinde en sevdiklerimdendir. Mercimek ve bulgurun uyumunu düşünerek iki lezzeti birleştirmek istedim. Ortaya son derece lezzetli bir köfte çıktı.
Malzemeler:
- 2 su bardağı ince bulgur
- 1 adet kuru soğan
- 1 adet yumurta
- 2 çorba kaşığı un
- 1 çorba kaşığı irmik ( isteğe bağlı )
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 çorba kaşığı domates salçası
- Tuz, kuru nane, pul biber
İç Malzemeleri:
- 1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
- 1 adet kuru soğan
- Bir tutam maydonoz
- 2 çorba kaşığı ceviz içi
- Tuz, karabiber, pul biber, kekik, kuru nane
- 1 çorba kaşığı tereyağ
Yapılışı:
İlk olarak ince bulgurların üzerini geçmiyecek kadar sıcak su dökerek 5 - 10 dak. yumuşamaya bırakıyoruz.
Diğer tarafta ise kuru soğanı minik doğrayıp, tereyağında pembeleştirip ardından haşlanmış yeşil mercimeklerimizi ilave edip bir iki kez çevirerek sonra tuz ve diğer baharatlarımızı ve en son ince kıyılmış maydonoz ve kıyılmış ceviziçini ilave ederek içimizi hazırlıyor ve soğumaya bırakıyoruz.
Bulgurumuz yumuşayınca ince rendelenmiş soğan , salça, tuz ve tüm baharatları karıştırarak yoğurmaya başlıyoruz birbirine yapışmaya başlayınca yumurta ve yavaş yavaş un ilave ederek iyice yoğurmaya devam ediyoruz çıtır çıtır olmasını isterseniz irmik de ekleyebilirsiniz. Yapışmayan bir hamur elde edince yumurta büyüklüğünde parçalar alarak avcumuzda baş parmağımız yardımıya çevirerek küçük bir çanak olşturuyor ve iç harcımızı doldurarak ağzını güzelce kapatıp elimizde çevirerek yumurta şeklini veriyoruz.
Daha sonra kaynamakta olan suya tuz ve bir adet limon tuzu ilave ederek köftelerimizi haşlıyoruz . Köfteler su yüzüne çıkınca ocaktan alıp suyunu iyice süzdürerek kızgın yağda çevirerek kızartıyoruz.
Maydonoz ve limon eşliğinde servise sunuyoruz.
Afiyet Olsun.
0 Responses to "Mercimekli İçli Köfte"
Yorum Gönder