kalbura bastı

Author: LUGAS // Category:
Bu bayramın tatlısı Kalbura Bastı idi...
Ramazan Bayramında her evde baklava ikram edilirken, Kurban Bayramında kalbura bastı revaştaydı. Yeterince telaşlı bir bayram olduğundan mıdır nedir, daha basit bir tatlı seçilmiş. Ama bir o kadar da lezzetli...
Şuruplu tatlılarla arası çok iyi olmayan ben bile, bu tatlıyı severek yedim. Yediklerim çok başarılıydı:)
Kalbura bastının içinde mutlaka ceviz olmalı. Sonra bu tatlı yumuşak değil, kütür kütür olmalı. Yerken ağızda dağılmalı. Bayramda yediğim her iki annemin tatlısı da bu kriterlere uyuyordu:)

İşte tarif;

Malzemeler:
  • 2 sb çiçekyağı
  • 1 sb süt
  • 1 pk kabartma tozu
  • 1 yk toz şeker
  • alabildiğince un (çok yumuşak olmayacak )
  • İçine koymak için; ceviz
  • Şurup için; 4 sb şeker ve 3 sb su

Yapılışı:

  • Yağ, süt, un, şeker ve kabartma tozu karıştırılarak yoğrulur.
  • Küçük parçalara ayrılarak yuvaralanır ve düzleştirilir.
  • Ortasına ceviz konularak kapatılır ve üste kalan kısmı tatlıya adını veren kalbura bastırılarak şekil verilir. (Kalbur yoksa rendenin iri tarafı da olabilir.)
  • 180 C fırında pişirilir.
  • Soğuyunca diğer tarafta hazırlanan şurup ılık halde tatlının üzerine dökülür.

Ayhan Anneme geçen bayramdan şambali sözüm vardı. O yüzden arife gününden şambaliyi yapıp, akşamına anneme götürdüm. Her yiyenden güzel tepkiler geldi. Tarif soranlara da Vakit Buldukça'nın adresini verdim :))

0 Responses to "kalbura bastı"

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...