GERÇEK PROFİTEROL :)

Author: LUGAS // Category:


Seneler önce denediğim (15-20 sene önce) bir tarifti profiterol. Geçen gün, o zamanlar yaptığım tarifleri yazdığım defteri karıştırırken görünce tekrar denemek istedim. Eşimin en sevdiği tatlı olmasına rağmen neden daha önce aklıma gelip yapmadığıma hayıflandım doğrusu. İlk yaptığımda bana çok zahmetli gelmesi bir sebebi olmalı :) Bu sefer internettede bir araştırayım dedim. Profiterol tarifleri hemen hemen hep aynı. Çok az farklılıklar var. Yumurta sayıları veya un-su oranlarında farklılıklar oluyor. Ben tarifi daha önce denediğim tariften yana kullandım ve Hünerli Bayanlar Müge'nin püf noktalarından faydalandım. Bu sefer yapmak bana zor gelmedi, bundan sonra sık sık yapacağım tarifler arasına girdi. Daha önce mutfak konusuna yabancı olduğum için zor gelmiş olmalı :)


Malzemeler :
4 iri yumurta veya 5 normal boy yumurta,
1 cup un, (1 cup = 240 ml. lık bardak )
1 cup su,
100 gr tereyağı,
Yarım tatlı kaşığı tuz, yarım tatlı kaşığı şeker.
Yapılışı :
Su, yağ, tuz ve şekeri bir tencereye koyup eritin, daha sonra unu ekleyerek iyice karıştırın. Bir süre devamlı karıştırarak pişirin ve altını kapatın. Karışım ılındıktan sonra teker teker yumurtaları tam olarak hamura yedirdikten sonra ekleyin. Tepsiye yağlı kağıt serdikten sonra kabarma payını hesaba katarak tatlı kaşığı ile küçük küçük yuvarlaklar halinde dökün. Ben iki tatlı kaşığı ile yuvarlayarak yapmadım. Tek tatlı kaşığı ile tepsiye mümkün olduğu kadar yuvarlak şekilde döktüm. Tepsiye hafif yayılıyorlar, hiç endişelenmeyin bunlar nasıl yuvarlak toplar olacak diye inanın oluyor :) Müge gibi, 200 C derecede 20 dk. daha sonra 150 C derecede 15 dk. pişirip, 10 dakikada kapağını açmadan bekledim.
İÇ KREMASI:
2,5 su bardağı süt,
1 su bardağı şeker,
1 çay bardağı un,
1 yemek kaşığı mısır nişastası,
1 iri boy yumurta,
2 paket premium vanilya,
Yapılışı :
Yumurtayı ve şekeri çırpıp üzerine sütü ilave edin, daha sonra un ve nişastayı ekleyip tel çırpıcı ile çırparak pişirin. Devamlı karıştırarak pişirdikten sonra, mikserle vanilyayı ekleyerek iyice çırpıp soğutun.
Bu ölçüde bir iç kreması eğer profiterolleri tam doldurmak istiyorsanız yeterli gelmeyecektir. İki ölçü yapmanız gerekir. Ben profiterol toplarının yarısını daha sonra kullanmak üzere buzluğa koydum. Yukardaki ölçüde bir hamurla resimde görünen kadar toplar ve 14 adet orta boy ekler pastası çıktı. Kremayı ucu sivri krema sıkacağına doldurup, topların altından batırarak doldurmak kolay oluyor. Profiterolu doldururken kremanın ve topların tamamen soğuk olmaları gerekiyor.
Çikolata Sosu: Bu ölçülerde hamur için iki adet hazır çikolata sosu yeterli olacaktır. Ben evde hazır çikolata sosu olmadığı için bir kutu krema ve 180 gr. bitter çikolatayı eritip üzerine döktüm. Yapanlara afiyet olsun :)

2 Responses to "GERÇEK PROFİTEROL :)"

Adsız Says :
11 Aralık 2011 07:47

bu güzel görünüyo

LUGAS Says :
1 Ocak 2012 12:58

teşekkürler :)

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...