Malzemeler
250 g. aşurelik buğday
50 g pirinç
50 g pirinç
50 g kuru fasulye
50 g. kuru bakla
50 g nohut
100 g kuru kayısı
100 g kuru incir
150 g kuru üzüm
25 g çam fıstığı
25 g kuş üzümü
100 g ceviz
100 g fındık
4 lt su
1 lt süt
3 su bardağı toz şeker
1 adet nar
1 tutam (ya da, bir çorba kaşığı) nişasta
Hazırlanışı
Buğdayı, pirinci, kuru fasulyeyi, kuru baklayı ve nohudu ayrı ayrı akşamdan suda ıslatın. Sabah olunca, sularını süzün. Pirinci suyun yarısı ile 30 dakika haşlayıp sonra da kendi suyunda ezin. Buğdayı, suyun geri kalanı ile haşlayın. Ezilmiş pirinçli suyu çok kısık ateşte buğdaylar iyice yumuşayıncaya kadar iki saat pişirin.
Kuru fasulyeyi, baklayı ve nohudu ayrı ayrı , yumuşayana kadar haşlayın. Nohutların kabuklarını ayıklayın. Buğdaya toz şekeri katın. Nişastayı bir su bardağı suda eritip ilâve edin. Ve, orta hararetteki ateşte sürekli karıştırarak, kıvamını alana kadar pişirin.
Haşlanmış kuru fasulye, kuru bakla ve nohutları, kuru üzümü, dört-beş parçaya bölünmüş kuru kayısı ve incirlerle harmanlayın. 10-15 dakika kadar daha pişirin. Tek tek cam kâselere bölüştürün.
Aşure kâselerde soğumaya yüz tutunca, üzerini haşlanmış ve kabukları soyulmuş badem, fındık, ceviz, çam fıstığı, kuş üzümü, kuru üzüm ile bezeyin. Ve son olarak… nar taneleri ile süsleyin.
Buğdayı, pirinci, kuru fasulyeyi, kuru baklayı ve nohudu ayrı ayrı akşamdan suda ıslatın. Sabah olunca, sularını süzün. Pirinci suyun yarısı ile 30 dakika haşlayıp sonra da kendi suyunda ezin. Buğdayı, suyun geri kalanı ile haşlayın. Ezilmiş pirinçli suyu çok kısık ateşte buğdaylar iyice yumuşayıncaya kadar iki saat pişirin.
Kuru fasulyeyi, baklayı ve nohudu ayrı ayrı , yumuşayana kadar haşlayın. Nohutların kabuklarını ayıklayın. Buğdaya toz şekeri katın. Nişastayı bir su bardağı suda eritip ilâve edin. Ve, orta hararetteki ateşte sürekli karıştırarak, kıvamını alana kadar pişirin.
Haşlanmış kuru fasulye, kuru bakla ve nohutları, kuru üzümü, dört-beş parçaya bölünmüş kuru kayısı ve incirlerle harmanlayın. 10-15 dakika kadar daha pişirin. Tek tek cam kâselere bölüştürün.
Aşure kâselerde soğumaya yüz tutunca, üzerini haşlanmış ve kabukları soyulmuş badem, fındık, ceviz, çam fıstığı, kuş üzümü, kuru üzüm ile bezeyin. Ve son olarak… nar taneleri ile süsleyin.
0 Responses to "Aşure"
Yorum Gönder