Çikolatalı ve Fındıklı Biscotti

Author: LUGAS // Category:

Çikolatalı ve Fındıklı Biscotti



Yaklaşık 1 sene önce, haftada 10-20 parti biscotti pişirdiğim günlerde, rüyalarımda bile biscotti dilimlediğimi görünce uzunca bir süre pişirmeyi bırakmıştım. Ta ki birkaç hafta önce bir okurumdan gelen yoruma kadar. Arşivlere gömülmüş olan fındıklı biscotti tarifini görünce tekrardan yapmanın zamanı geldiğini hissettim.

O günlerdeki tekrar demek beni ne kadar usandırmış ki bu kadar sevdiğim bir kurabiyeyi bile yapmamayı göze almışım…


Bu seferki biscotti hem fındıklı hem de çikolatalı. Çikolatası da sadece kakaodan değil, hamura son dakikada karıştırılan irili ufaklı bitter çikolata parçalarından da geliyor. Ne kadar çok çikolata o kadar iyi, değil mi?

Tadı dışında biscottinin sevdiğim bir diğer özelliği de hava almayan bir kapta saklandığı zaman bir hafta boyunca tazeliğinden hiçbir şey kaybetmemesi. Bunu da iki kere pişip tamamen kurumasına borçlu. En sevdiğim tüketme şekli de bir bardak dehşet koyu hazırlanmış kahveye batırıp yemek.

Tarifi deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.

ÇİKOLATALI VE FINDIKLI BISCOTTI TARİFİ

Ölçüler: Tarifte kullanılan su bardağı, çorba kaşığı ve çay kaşığı birimleri Amerikan cup, tablespoon ve teaspoon birimlerine denktir. Bütün malzemelerin gram cinsinden karşılıklarını “Ölçüler” sayfasında, un ölçmenin inceliklerini de “Un Nasıl Ölçülür” başlıklı yazımda bulabilirsiniz.

Malzemeler

  • 2 su bardağı un
  • 1/2 su bardağı kakao
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 1/2 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1/4 çay kaşığı tuz
  • 90 gram tereyağı, oda sıcaklığında
  • 1 su bardağı şeker (biraz da tepesine serpmek için)
  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı fındık, irice doğranmış
  • 120 gram bitter çikolata, irice doğranmış

Yapılışı

  1. Fırınınızı önceden 180 C’de ısıtın. İki ayrı fırın tepsisine parşömen kağıtlarını yayıp bir kenarda bekletin (eğer fırınınız iki tepsiyi aynı anda alacak kadar büyük değilse o zaman iki kerede pişirmeniz gerekecek. Pişerken yayıldıkları için yan yana pişirmenizi önermiyorum.)
  2. Unu, kakaoyu, karbonatı, kabartma tozunu ve tuzu orta boy bir kaba eleyin.
  3. Bir mutfak robotunda veya büyük bir kapta oda sıcaklığındaki tereyağını 3-4 dakika boyunca iyice yumuşayana kadar çırpın. Ardından şekeri ilave edip 3-4 dakika daha çırpın.
  4. Hafif çırpılmış 2 yumurtayı ilave edip 5 dakika daha çırpın.
  5. Unlu karışımı azar azar ekleyin ve bütün malzemeler bir araya gelene kadar karıştırın. En son olarak fındıkları ve çikolata parçalarını ekleyin ve tahta bir kaşıkla tekrar karıştırın.
  6. Ellerinizi iyice unlayarak bu kabın içindeki hamurun yarısını elinize alın ve 30 cm uzunluğunda bir rulo haline getirin ve parşömen kağıdının üzerine çapraz olarak yerleştirin. Diğer yarısıyla da bu işlemi tekrarlayın.
  7. Ruloların tepesinden azıcık bastırarak düzleyin. Geriye kalan yumurtanın sadece beyazını hafif çırpıp fırçayla bu ruloların üzerine sürün ve tepesine bolca şeker serpin.
  8. Fırında 25 dakika kadar pişirin. Pişirme süresinin yarısında tepsiyi çevirin. Eğer iki ayrı tepside pişiriyorsanız tepsilerin yerlerini de mutlaka değiştirin yoksa altta duran rulonun altı çok pişecektir.
  9. Rulolarınızı fırından aldıktan sonra 20-30 dakika kadar soğumasını bekleyin. Bu sırada fırının derecesini 150 C’ye azaltın. Ardından ruloları bir bıçak yardımıyla verev olarak 1.5 – 2 cm genişliğinde dilimlere kesin. Tel bir fırın tepsisine dizin.
  10. Tel fırın tepsisini tekrar fırına verip 30 dakika daha pişirin.
  11. Hava almayan bir kapta bir hafta boyunca tazeliğini koruyacaktır.

0 Responses to "Çikolatalı ve Fındıklı Biscotti"

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...