EKŞİLİ UFAK KÖFTE

Author: LUGAS // Category:

Gaziantep'in en meşhur yemeklerinden olan bu yemek bir Antepli olarak benim de favorimdir. Çoğu Antep yemeği gibi zahmetli bir yemek ama ne yaparsınız, lezzet emek istiyor. Bence verilen emeğe de değiyor. Bu arada köfteleri boş bir vaktinizde yapıp uzun süre buzlukta saklayabilir, istediğiniz zaman pişirebilirsiniz. Yanında turp ve sivri biberle servis edebilirsiniz. Eğer yöresel mutfaklar denemeye çekinenlerdenseniz, ben beceremem diye düşünmeyin, deneyin derim.

Malzemeler:
250gr. kuşbaşı et (aslında yağlı parça et)
1 su bardağı haşlanmış nohut
3-4 diş sarımsak
1 limonun suyu
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
Tuz
Karabiber

Köfteler için:
4 su bardağı simit (yani köftelik bulgur)
1 su bardağı un
½ yarım kilo yağsız kıyma
1 adet kuru soğan
1 yumurta
Tuz, karabiber, toz kırmızı biber

Üzeri için:
3 yemek kaşığı zeytinyağ
1 yemek kaşığı kuru nane

Köftelik tüm malzemeyi - yumurta hariç- su katarak, çiğköfte yoğurur gibi, iyice yoğurun. (Eğer kıyma makineniz varsa, yoğurmaya üşeniyorsanız, biraz su eklediğiniz bu malzemeyi bir kere makineden geçirin) Dağılmayacak bir hale gelene kadar, azar azar su ekleyerek yoğurma işlemine devam edin. ( Köfteden iki, üç parça koparıp yuvarladığınızda dağılmayacak bir halde olmalı. Emin olmak için küçük bir cezvedeki kaynar suyun içine bunları atıp dağılıp dağılmadığına bakabilirsiniz.) Sonra köfteye yumurtayı kırıp yoğurarak iyice yedirin. Köftenin üstünü nemli biz bezle örtün. Hamurdan nohuttan biraz irice parçalar koparıp yuvarlayın. Bunu yaparen elinize ara ara sıvıyağ sürerseniz daha rahat yuvarlarsınız. Yuvarladıklarınızı bir tepside biriktirin. Kaynayan suya atıp 5dk. sonra haşlayın.

Eti bol suda haşlayın. Etler pişince nohutu ekleyin. Kaynayınca suda erittiğiniz salçaları, ezdiğiniz sarımsakları ilave edin. Sonra da ufak köfteleri ekleyin. ( Yemeğin suyu malzemenin 2-3 parmak üstünde olmalı. Eğer değilse sıcak su ekleyebilirsiniz.) Köfteler yumuşayınca limon suyunu ekleyin. 5dk. kadar kısık ateşte kaynatın. Altını kapatıp üzerine bir tavada kızdırdığınız yağda yaktığınız naneleri gezdirin.

0 Responses to "EKŞİLİ UFAK KÖFTE"

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...