Meleklerin Keki " Angel Food Cake"

Author: LUGAS // Category:


Bu tarifimi sevgili Ganne'nin düzenlediği S.O.S etkinliğine gönderiyorum..
Herşey için çok teşekkürler Gannecim..Yeni etkinlik banneri de çok cici oldu, ellerine emeklerine sağlık. :)



Gelelim beklenen tarife..Geçtiğimiz günlerde tarifi 2. kez denedim ve sonuç yine çok güzel oldu. Böylece aklımda hiç bir şüphe kalmadı, tarifi gönül rahatlığı ile hazırladım. Gerçekten kolay bir tarif fakat bazı püf noktaları var.
Eşim bu keki diğer keklere göre daha sağlıklı buluyor, seviyor. Ağızda hemen eriyip gitmesi, bembeyaz rengi, sünger gibi yapısı oldukça güzel, değişik..Ben üzerine SOS dökmeden meyvelerle süslemeden yiyemiyorum ama sadece meyve salatasıyla da servis yapılabilir.

Tarife bakınca "o ha! 10 tane yumurta beyazı kullanmış, ne olacak yumurta sarılarına" derseniz. Buradaki bol yumurta sarılı tart tarifini deneyebilirsiniz. Yukarıdaki kekin üzerinde kullandığım SOS da pastacı kreması olarak geçiyor ve yumurta sarısı ile yapılıyor. Tart kreması ile hemen hemen aynı. Ben sadece orjınal tarife extra süt ekleyerek daha sıvı kıvamlı bir krema elde ettim.. Siz başka alternatiflerle de deneyebilirsiniz, meyveyle birlikte puding, muhallebi, dondurma, şerbet vb. herşey yakışır Meleklerin kekine...Orjinal tarifler Williams-Sonoma'ya ait, ben gerek malzemelerde gerekse yapılışında kendimce değişiklikler yaptım.

Tariflere geçmeden önce dikkat edilecekler;

1. Yumurta beyazları aynı pandispanya yaparmış gibi çırpılmalı, içine asla yumurta sarısı karışmamalı. Bunun için yumurtaları tek tek küçük bir kase içine kırıp öyle birbirinden ayırmalı.
2. Keki pişireceğiniz kalıbın ortası fotoğrafdaki gibi delik olmalı, mümkünse düz desensiz sade kek kalıpları kullanılmalı ve kalıp yağlanmamalı.
3. Kek piştikten sonra kalıbından çıkartmadan ters çevrilip, tel ızgara üzerinde soğuyuncaya kadar bekletilmeli daha sonra ince bir bıçak yardımı ile kalıbın kenarlarından geçilip keki yavaşça çıkartmalı.
4. Mümkünse kek unu kullanmaya çalışın, normal unlada denedim aynı şekilde kabarıyor ama daha ekmeksi bir yapısı oluyor.
5. Oda sıcaklığında hava almaz kek saklama kutularında 2 gün muhafaza edilebilir. Şimdiden herkese afiyet olsun.



Meleklerin Keki " Angel Food Cake"

* 10 yumurta beyazı (soğuk olmalı)

* 1 cup + 4 yemek kaşığı şeker (toplam 315gr)

* 1 çay kaşığı tuz (tepeleme değil)

* 1 adet limon suyu

* 2,5 yemek kaşığı ılık su

* 1 paket vanilya

* 1 cup kek unu (125 gr)
(ya da 1 cup normal un (150 gr) ve içine ilave olarak 2 çay kaşığı kabartma tozu, tepeleme değil)

************************
  1. Küçük bir kap içinde şekerin yarısını (Yarım cup ve 2 yemek kaşığı), unu, tuzu, vanilyayı güzelce karıştır, ele.
  2. Geniş cam ya da metal bir kase içine yumurta beyazını, limon suyunu ve ılık suyu koy, çırp. Önce beyaz yumuşak köpük oluncaya kadar mixerla çırp daha sonra çırpmaya devam ederken şekerin geri kalan yarısını serperek yavaş yavaş ekle, çırpmaya devam et..Köpüklerin sert bir kıvama gelmesi gerekiyor ama aşırı çırpmaktan da kaçının..Kıvam fotoğrafdaki gibi olmalı..Çırpma telini havaya kaldırdığınız zaman sert tepecik oluşmalı..
  3. Daha sonra ilk olarak hazırladığınız kuru malzemeleri 3 parti halinde yavaş yavaş eleyerek yumurta beyazına karıştırın. Hepsini bir anda karıştırmayın. Bu aşama da çok önemlidir. Karıştırma işlemi çok yavaş ve aynı yönde yapılmalı. Bir elinizle spatulayı tutarken diğer elinizle de kaseyi yavaş yavaş kendi çevrisinde döndürün, spatulayı hep aşağıdan yukarıya doğru hareket ettirerek unu yumurta beyazına karıştırın..Aslında bu teknik yabancı kitaplarda Fold olarak geçer..Fold denildiği zaman teknik bellidir..Bizde bu kavram henüz tam olarak bilinmiyor...
  4. Son olarakta yağsız kalıba beyaz kek karışımınızı dökün ve önceden 180 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 40 dk. pişirin, kontrol için kürdan testini yapın..Pişen keki kalıbından çıkartmadan, ızgara tel üzerinde ters çevirerek soğumaya bırakın..Keki direk mutfak tezgahının üzerine koymayın, kekin alttan hava alarak soğumasını sağlayın..

Vanilyalı Sos (Tart Kreması)

*3 su bardağı süt
*6 yumurta sarısı
*1/2 su bardağı şeker (damak tadına göre arttırabilirsiniz)
*1/3 su bardağı mısır nişastası, elenmiş
*1 paket vanilya
*50 gr tereyağı küp küp doğranmış ve oda sıcaklığında

*************************
  1. Küçük boy sos tenceresinde sütü kaynama noktasına gelene kadar ısıtın.
  2. Başka bir orta boy sos tenceresinde yumurta sarılarını, şekeri ve mısır nişastasını önce güzelce çırpın. (Ateş üstünde değil) Hızlıca çırpmaya devam ederken azar azar kaynar sütün 1/4 su bardaklık kısmını ekleyin, her defasında azar azar süt ekleyin, bir anda tüm sütü koymayın yoksa yumurta sarıları pişer, topak topak olur. Daha sonra karışımı orta derecedeki ateşin üzerine alarak hiç durmadan ve güçlü bir şekilde kaynama noktasına gelene kadar çırpmaya devam edin. Kaynamaya başladıktan sonra 1-2 dakika daha çırpıp ateşten alın. Vanilyayı ekleyip güzelce karıştırın.
  3. 5 dakika bekletip ılınmasını sağlayın. Ardından tereyağı parçalarını yavaş yavaş ekleyip tamamı eriyene kadar çırpmaya devam edin.Eğer kremayı hemen kullanacaksanız buz ve su dolu bir kaba oturtup arada sırada çırparak soğutabilirsiniz. Daha sonra kullanmak üzere hazırlıyorsanız da bir kaba aktarıp üzerine streç film kapayarak (tepesini kremaya bastırın ki arada hava kalmasın böylelikle kremanın tepesi de kurumayacaktır) buzdolabına koyun. Buzdolabında tazeliğini 3 gün boyunca koruyacaktır.

Herkese hayırlı Ramazanlar...
Sevgiler


0 Responses to "Meleklerin Keki " Angel Food Cake""

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...