Hijyen kuralları

Author: LUGAS // Category:

Her yıl yarım milyon insanın gıda yüzünden zehirlendiğini biliyormuydunuz? Bu miktarın yarısı dışarıda yemekten, yarısıda evde kendi mutfaklarında pişirdiklerinde yemekten zehirleniyorlar. Buradaki bilgilerle gıda zehirlenmesini nasıl durdurabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer hasta iseniz başkaları için yemek pişirmeyin. Bakteriler kolaylıkla bulaşabilir ve diğer insanlarda hastalanır.

Temiz eller

Yemek pişirirken ellerin temiz olması cok önemlidir. Parmakta yüzük varsa çıkartılarak eller sıvı sabunla güzelce yıkanmalı. Elleri sık sık aşama degiştirirken örneğin etten, salataya geçerkende yıkamak cok önemlidir.

Temiz mutfak gereçleri

Mutfakta kesme tahtaları, bıçakların temiz tutulması çok önemlidir. Aynı kesme tahtasını yıkamadan farklı besin maddeleri için kullanmayın. Özellikle tavuk doğradıgınız kesme tahtasını iyice yıkayıp kağıt havlu ile (asla mutfak bezini kullanmayın) kurulamadan, başka besin maddesini doğramak için kullanmayın. Tavukta bulunan campylo bakterisi cok tehlikeli olabilir. Bazen yemekten sonra hissedilen başağrısı, mide bulantısı veya ishal, bu sebepten kaynaklanmış olabilir. En iyisi evde birkaç kesme tahtası bulundurmak ve sebze, et ve tavuk için ayrı kullanmaktır.

Mutfak bezleri

Mutfakta kullandığımız bezler, bakterilen yaşaması için çok elverişli ortamlardır. Mutfak bezlerini kesinlikle mutfak gereçlerini kurulamak icin kullanmayın. Sadece mutfak tezgahı silmek için kullanın ve sık sık 60C° de yıkayın ve değiştirin.

Yemekler

Akşam yemeğinden sonra yemeğin hızlıca soğutularak buzdolabında korunmasına özen gösterin. Yemek ocak üzerinde saatlerce bekletilirse bakteri oluşması için güzel bir zemin hazırlanmış olur. Ayrıca hala sıcak olan yemekte direk buzdolabına konmamalı en iyisi bir kaba veya lavaboya soğuk su doldurarak tencereyi içine oturtmak hemen soğumasını sağlamaktır.

Buzdolabı

Buzdolabında ağzı açık herhangi bir kabın bulunmamasına dikkat edilmelidir. Herhangi bir yemeğin veya etin suyu damladığında bakteri oluşumu için elverişli ortam hazırlanır. Buzdolabında olması gereken derece +4 dir.

0 Responses to "Hijyen kuralları"

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...