EV YAPIMI JELATIN

Author: LUGAS // Category:
Sevgili Ipek'in sayfasindaki Marshmallow'lari gorunce 'ah ben yapamam' bunlari diye ic gecirmistim. 'Marketlerde hazir olarak satilan Eti Puf, Halley ve Cokomel olarak adlandirilan urunlerin hepsinin temelini, marshmallow seker olusturur' diye yazmisti Ipek. En az cocuklar kadar bende seviyordum bu guzel mamalari :) ama bunlarin ne kadar saglikli, ne kadar katkili olduklari supheye sayandi. Ben cocukken cokca tuketmistim ama acikcasi ogluma yedirmiyordum bunlari. Bu yuzdende dogal olan, evde olan herseyi ogrenmek icin tum gayretimi kullaniyordum ki Ipek'in bu guzel paylasimi ile karsilastim. Malzemeleri okudugumda ise hayal kirikligim dayanilmazdi. 'Misir Surubu' ve 'Jelatin' !!! Misir surubu diye birsey ben bile duymamistimki, Arnavutlukta bunu anlatip, bulayim. Jelatine gelince, adi kadar masum olmayan bu urun, buralardan cogunlukla domuzdan elde ediliyordu ki bu da benim asla kullanmayacagim bir sey. Elde vardi iki hayal kirikligim. Ic ceke ceke yorum yazdim Ipek'e. Ama aldigim cevap harikaydi. Misir surubu 'glikoz' bunu evde kendim yapabilirmisim :) glikoz veya misir surubu yazan heryerdede bunu kullanabilirmisim :D Yasasin :) Peki ya Jelatin! Onuda evde yapacak halim yoktu ya :( Hayir vardi :D Ipek sagolsun Deniz Guney adinda bir paylasimci arkadasimizin sitesinden bana bir jelatin tarifi gonderdi. Tarife tipa tip uydugumda, sonuc aldigimi gordum ve benim gibi magdur olan veya kendi yapip, icine sindirmek isteyen herkeslede paylasmak istedim :) Jelatinden sonrada Glikoz yani Misir Surubu ve ozellikle tartlarin uzerini kaplamak uzere evde jole tarifi verecegim :D Ama once Jelatin :) Tarifi vermeden once, basima gelen bir diger olay ise (olaylar hic bitmedi ama azim kazandi) su muhterem malzemelerin hep amerikan kup olculerinde olmasiydi. Bunlari nasil cevirecektim bildik olculerimize??? Bu konudada Ipek yardimima yetisti. Simdi amerikan olculerinden bizim olculere cevirmeyi, sonunda becerebildigim malzeme listemiz ve jelatinin yapilis hikayesi :)


MALZEMELER
150 gr seker
120 ml su
2 yemek kasigi (silme) nisasta
60 ml su (meyveli pasta veya tart yapacaksaniz limon, elma, portakal vs suyu kullanin)
4 yumurta sarisi

YAPILISI
Seker, nisasta, soguk suyu tencerede iyice karistirin. 60 ml'lik su veya meyva suyunu ilave edin. Orta ateste, iyice kalinlasip, jellesinceye kadar karistirarak pisirin. Ocagi kapatin ve tencereyi kenara alin. 4 yumurta sarisini catalla cirpin. Jellesen karisimdan 2 yemek kasigi alin ve yavasca yumurtalara bosaltin. Ayni anda hizlica yumurtalari cirpin. Yumurtali karisimi, jellesen karisima yavas yavas bosaltin ve hizlica cirpma teli ile cirparak sogutun. Soguyan jelatin, yapmak istediginiz tariflerde kullanilmak uzere hazirdir.

AFIYET OLSUN

0 Responses to "EV YAPIMI JELATIN"

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...