Zeytinli ve Cevizli Ekmek

Author: LUGAS // Category:
Zeytinli ve Cevizli Ekmek

Yaklaşık 2-3 aydır kendi ekmeğimizi kendimiz yapıyoruz. Gelen misafirler ekmek yapmazsanız gelmeyiz demeye başladı :). Benim favorim bu, eşiminki de beyaz ekmek. Orjinal tarifi Tijen İnaltong'un Mevsimlerle Gelen Lezzetler kitabından aldık ve zamanla miktarları kendimize göre ayarladık. Tadı mükemmel ve de katkı maddesiz ekmek yemek istiyorsanız mutlaka deneyin.

Malzemeler:
  • 1 paket kuru instant maya
  • 1-2 tatlı kaşığı şeker, bal veya pekmez
  • 1-2 çay kaşığı tuz
  • 3-4 bardak un (ben çoğunlukla beyaz una biraz kepek unu veya tam un da ekliyorum)
  • 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı(hamur çok sert olursa arttırabilirsiniz)
  • 1+1/4 su bardağı sıcak su
  • 1/2 su bardağı çekirdeği çıkartılmış ve dilimlenmiş siyah zeytin
  • 1/2 su bardağı iri dövülmüş ceviz
Hazırlanışı:

Bir kaba unun yarısını, şeker, maya, tuz, su ve yağı koyup karıştırın. Unu azar azar ekleyerek yoğurun. Hamur elinize yapışmamaya başladığında un eklemeyi durdurun. Cevizi ekleyin ve hamur iyice esnekleşinceye kadar yoğurmaya devam edin. Sıcak bir yerde kabarması için hamuru bir bezle örterek 2 katına çıkıncaya kadar 1,5-2 saat mayalandırın. Daha sonra zeytinleri ekleyin ve biraz daha yoğurun.Yağlanmış ekmek kalıbına koyun ve üstünü örterek 1 saat daha bekletin. Fırınınızı 175 dereceye ısıtın, en altına 1 kase su koyun ve kaynatın. (Pişme süresi boyunca içerde kalacak). Böylece dışı çıtır çıtır, içi yumuşacık ekmeğiniz olacak. Hamuru fırına koymadan üzerine su serpin. Ekmeğinizi 40-45 dakika pişirin ve kalıptan çıkardıktan sonra fırın ızgarasında soğutup servis yapın.

0 Responses to "Zeytinli ve Cevizli Ekmek"

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...