YAĞLARINIZI LAVOBOYA DÖKMEYİN

Author: LUGAS // Category:
Özel bir tv kanalında yemek..yiz adlı bir program var. Hepiniz biliyorsunuzdur bende bu programı takip ediyor yeni yemekler öğrenirim düşüncesiyle kaçırmamaya çalışıyorum.
Bu akşam ki yarışmacı Karnıyarık yaptı. Patlıcanları kızarttığı bir tencere sıvı yağı olduğu gibi lavoboya döktü. Nasıl üzüldüm anlatamam genç, okumuş, kültürlü bir bayanın böyle bir davranış sergilemesi beni çok şaşırttı. İsraftır , günahtır kaç lira para veriyoruz o yağlara tamam belki para önemli değil hadi israfı günahı da bilmiyor ama insana saygı, doğaya saygı diye bir şey var arkadaşlar.Biliyor musunuz? lavobaya dökülen 1 litre yağ 1 milyon metre suyu kirletiyormuş. Bakın kimyager CANAN ESER ne söylemiş bu konu hakkında:
Kimyager Canan Eser lavaboya dökülen bir litre bitkisel yağın 1 milyon litre suyu kirlettiğini belirtti.
Eser, lavaboya dökülen bir litre bitkisel yağın 1 milyon litre yer altı suyunu kirlettiğine dikkat çekti. Çok fazla kullanılan kızartmalık yağlarda polar maddenin arttığını ve bu polar maddenin insan vücudunda kansere yol açtığını anlatan Eser, çok kullanılmış ve polar seviyesi yüzde 25′in üzerine çıkmış yağların yemeklerde kullanımının mutojenik etkilerinin de görülerek insan DNA’sında bozulmalara ve insan fiziki yapısında değişimlere sebep olduğunu kaydetti. (alıntıdır)

Sadece bu bayan için söylemiyorum bir çoğumuzun bu şekilde yaptığını görüyor ve duyuyorum maalesef. Kızarmış yağ belki sağlıklı olmayabilir tekrar yemeklerde bu yağı kullanmak istemiyor olabilirsiniz ama insan sağlığını da hiçe saymayın lütfen.
Atık yağları toplayan bir kurum var yağlarınızı biriktirip 5 kg. olunca bu kurumu arayabiliyorsunuz bildiğim kadarıyla kapınıza kadar gelip alıyorlar.
Lütfen yapmayın sağlığımızla oynamayın zaten dünya olarak küresel bir kriz içerisindeyiz hiç bir şeyi israf etmeyelim tek lokmamızı bile çöpe atmayalım. Biraz daha duyarlı olalım.

0 Responses to "YAĞLARINIZI LAVOBOYA DÖKMEYİN"

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...