Portakal Tatlısı ''ikramlık''

Author: LUGAS // Category:

Sevgili Babacım Asmalımescit Rum mahallesinde, bundan tam 60 yıl önce daha 10 yaşlarındayken Rum dostları arasında büyümüş. Az sonra tarifini vereceğim portakal tatlısı da, komşu teyzesinin bir Ramazan Bayramın da kendisine ikramı olmuş. Tatlıyı o kadar çok sevmişki yıllar sonra annemle evlenip bu ikramlık tatlıyı öğrenmesini istemiş ve hala bizim evde her kış yapılır.

Çok az insanın bildiği portakal tatlısının bir başka türü de reçel olarak Turunç dan yapılmakta. Benim tavsiyem, portakal tatlısını Türk kahvesinin yanında ikramlık olarak sunmanız.

Afiyet olsun :)

Malzemeler:

  • 6-7 adet orta boy portakal
  • 1 kg. toz şeker
  • 1 kg. su
  • 1 limon suyu

Yapılışı:

  1. Portakalları rendenin ince tarafı ile rendeleyip, kabuklarını 1'er cm. genişliğinde dilimleyin. Dilimleri bir kaba alıp, üzeri kapanıncaya kadar soğuk su ilave ederek 1 gece bekletin.
  2. Daha sonra portakal kabuklarının suyu süzülür ve her dilim rulo halinde olacak şekilde sarılır. Rulo haline gelen dilimler 15-20 cm uzunluğundaki iplere yorgan iğnesi yardımıyla dizilir.
  3. Dizili portakallar bir tencereye alınır, üzerine 1kg. su ilave edilip ocakta kaynamaya bırakılır.
  4. Portakallar hafif yumuşayınca ocakdan alınıp, suyu süzülür.
  5. Süzme işlemi bittikden sonra tekrar üzerine sıcak su eklenip, 1 kez daha kaynamaya bırakılır ardından süzülerek soğumaya bırakılır. Tekrar kaynatılmasının sebebi portakalda ki acı suyun tamamen çıkmasıdır.
  6. Şerbet için; 1kg su + 1 kg şeker kaynatılır. Şerbet koyulaşınca içine 1 limon suyu ilave edilip bir kez daha kaynatılıp ocaktan alınır.
  7. Şerbet ılıyınca ipen dizili olan portakalların üzerine dükülür ve soğumaya bırakılır. Daha sonra rulo portakallar iplerden dikkatlice çıkarılır. Tencerenin dibinde kalan şerbet üzerine ilave edilerek servis yapılır.



0 Responses to "Portakal Tatlısı ''ikramlık''"

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...