Keşke Erkek Doğsaydım!

Author: LUGAS // Category:

" Keşke erkek olsaydım" diyen 5 yaşında bir kız çocuğu...5 yaşındaki minik kızın annesi, (...)'nın erkek olacağını ümit ettiklerini, ama kız olarak doğduğunu, buna karşın çocuğa hiçbirşey hissettirmediklerini söyledi. Bu küçük kız erkek doğmadığı için , tüm hayatını etkileyecek bir suçluluk psikolojisine girmiş bile...
Erkek çocuğun , kız çocuktan daha değerli görülmesi, toplumumuzda devam edegelen bir durumdur.Anneler kızlarına, " bir de oğlun olsun ..." nasihatından vazgeçemiyor. Çünkü erkek çocuk sahip olmak kadın için hala statü göstergesidir.
14 -15 yaşlarındaki kız öğrencilerimin pek çoğu başarılı, hele köyden , kasabadan , yoksulluktan gelenler, kendi ayaklarının üzerinde durabilmek için olağanüstü gayretli.Peki aralarında makyaj yapmadan okula gelmeyen, dersleri boşlayan, tek düşüncesi erkekler! olan kızlar yok mu? Var elbet.
Onlara soruyorum,
-Siz ne olacaksınız ?
-Biz evlenip , koca dayağı yiyip oturacağız hocam ,
diyerek gülüşüyorlar.Çünkü anneden- babadan öyle görmüşler.
Kadınlar için "birşey" olmak , "herşeyi " halletmiyor.Kadın modern toplumun saygın bir parçası , geleneklerin vazgeçilmez savunucusu da olsa maruz kaldığı sorunlar sabitlenmiş. Erkek, toplum gelenek ve göreneklerinin kendisine tanıdığı hakla, fiziki-psikolojik şiddet, aldatma, töre cinayeti vb. davranışlarla kadını ikincilleştirmektedir.
Kadın modern yaşamın sağladığı eğitim, meslek, evini geçindirme, güçlü ve bağımsız bir rolle saygınlık elde etmek için çabalarken, aynı zamanda toplumun geleneksel beklentilerine de cevap vermek zorundadır.Örneğin erkek evlenmek için modern hayatın gereği çalışan , eğitimli bir kadın tercih ederken, evliliğini yaşamada gelenekler çerçevesinin dışına çıkmak istememekte.
Kadın toplumun kabul gördüğü rolü en iyi şekilde üstlenmiş olsa bile, hayatının bir anında , sadece kadın olduğu için şiddete ve kötü muameleye maruz kalmaktan kurtulamıyor...
Yorumu sizlere bırakıyorum!
Bu yazı -her geçen yıl artan aile içi şiddeti- protesto etmek için yazılmıştır.

0 Responses to "Keşke Erkek Doğsaydım!"

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...