Kayseri'nin Yağ Mantısı

Author: LUGAS // Category:


Bu sabah erkenden küçük kızımla birlikte annemlere gittik. Rahmetli anneannem Kayserili idi ve Kayserinin meşhur baklavasını , ketesini, açma ve mantısını çok güzel yapardı. Annemle niyetimiz yağ mantısı yapmak. Bu yemeği hazırlamak bana göre çok zaman alıcı. Bu nedenle hafta içi bu tür işlere tek başıma kalkışamıyorum. Annem her şeyi göz kararıyla , anneannemden öğrendiği usulde yaptığı için Ondan tarif almak da kolay olmadı. Annem yaptı, bende sizin için fotoğrafladım ve uyguladığımız herşeyi adım adım yazdım. Annem misafirleri için hazırladığında , mantıyı geleneksel yapılışıyla yağda kızartıyor. Ama daha sağlıklı olanı tercih edip , fırında pişirdik. Çok lezzetli ve hafif oldu. Yağda kızartmaya gerçekten gerek yok...
Not:
  1. Tabağın kenarındaki tere ve maydonozlar benim mutfak saksımın mahsullerinden...
  2. Hiç vaktim kalmadığı için yapılışı ve açıklamaları 'gece' yazacağım...
*********
Saat 22.30 , çocuklar uyudu. Bilgisayarla çalışabilirim artık... Hemen yağ mantısının tarifine geçiyorum :

Malzemeler


Hamuru için :
  • 6 bardak un (kepekli ve beyaz unu yarı yarıya karıştırarak kullandık)
  • 20 gr. yaş maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay bardağı sızma zeytinyağı (üzerine dökülen sos yeterince yağlı olduğu için koymadık)
  • 1 yumurta
  • tepeleme 1 yemek kaşığı katı yoğurt
  • yeterince su
İçi için:
  • 300 gr kadar yağsız çiğ köftelik dana kıyması
  • tatlı kırmızı biber, karabiber , tuz
Sos için:
  • 1,5 çay bardağı sızma zeytinyağı
  • iki yemek kaşığı domates salçası veya 5-6 iri domatesin rendesi veya domates + salça karışımı
  • 1,5 çay bardağı su
  • tuz
  • istenirse acı pul biber
Yapılışı
  • Önce, içine tuz, kırmızı biber ve karabiber ilave edilmiş kıymayı iyice yoğurup bir kenara koyun.
  • Unu hamur teknesine eleyerek ortasını açıp maya , tuz , yumurta, yağ ve yoğurdu koyun. Elinizle ortadaki karışımı bulamaç haline getirin ve etrafındaki unu alarak ve azar azar su ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin. Hamur ele yapışsada uzun uzun yoğurun ve gerekirse kıvamı tuturana kadar azar azar un ekleyin. Hamur katı olmayacak.
  • Hamuru 5 dakika üzerine nemli bez örterek dinlendirin. Sonrasında tekrar yoğurun.
  • Hamuru üçe bölün( 4'e 5'e de bölebilirsiniz, açacağınız yerin büyüklüğüne göre ayarlayın). Tezgaha kepekli un serpiştirip (anneme göre hamur kepekli unla daha kolay açılıyor) 1. bezeyi 3-5 mm kalınlığında açın. Bu arada hamuru açmadan önce mayalandırmayın, öyle olursa açmak güçleşiyor.


  • Açtığınız hamurdan 5 cm lik kareler kesip , ortalarına fındıktan biraz büyük kıymayı,hafif yayarak koyun. Bir köşe , bir orta, bir köşe alarak karenin ortasında uçları birleştirin.

  • Hafif yağlanmış tepsiye dizip , önce 50 derecede ılık fırında kabarana kadar bekletin. Mayalandırma işlemini şekil verdikten sonra yapıyoruz.Mantılar hafif kabardıktan sonra 200 C de üzeri kızarana kadar pişirin.


  • Mantılar fırında pişerken sosunu hazırlayın.Tavada zeytinyağını ısıtıp domates salçasını(salçayla birlikte ,hazır doğranmış domateste kullanabilirsiniz , yazın sadece domateslede sosu hazırlayabilirsiniz alternatifler isteğinize bağlı) iyice yağa yedirip , su ekleyerek bir iki taşım kaynatın. Sosunuz hazır.
  • Fırından çıkardığınız mantıları büyükçe bir tencereye alıp üzerine sosu dökerek tüm mantılara bulaşmasını sağlayın. Kapağını kapatıp servis yapacağınız vakite kadar dinlendirin , ya da hemen afiyetle yeyin. Üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirmeyi unutmayın.
Önemli Not:Geneksel yapılışta mantılar yağda kızartılıyor.Bu şekilde denemek isterseniz zeytinyağını ısıtıp, mantıları, kapatma kısmı alta gelecek şekilde ( yağa ilk olarak değecek ve kızaracak) yağa atın.Servis yaparken de aynı sosu üzerine dökün. Tarif 6 kişiliktir.

0 Responses to "Kayseri'nin Yağ Mantısı"

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...