Kayseri'nin Oklavadan Çekme Baklavası

Author: LUGAS // Category:


Tatlı yiyelim , gülümseyelim:)) Çocukluğumun bayramlarında, anneannemin özenle hazırlayıp sunduğu oklavadan çekme baklavasını , bayram tatlısı etkinliği için paylaşmak istedim. Anneannem her Ramazan bayramında yahni yemeği pişirir yanına da bu baklavayı hazırlar ve torunlarının ziyaretini beklerdi.Bana göre Kayseri 'nin oklavadan çekmesi baklavaların hası.Son derece hafif ve yağ oranı diğerlerine göre düşük, tam bayramlık...
Baklava yapmaya kararlıysanız:
*Kollarınızın sert bir hamuru yoğurup, ince açabilecek kadar güçlü olduğundan emin olun.
*En az bir gününüzün bu işe gideceğini unutmayın.
*Olumsuz bir durumda hayal kırıklığına uğramayın. Özel günler için ev baklavası yapmak ve ikram etmek ayrıcalıktır.
* Size verdiğim tarif garantilidir nesilden nesile ulaşmıştır.
*Baklava yapabilmek bir tecrübe gerektirsede, herşeyin bir ilki vardır...
Haydi başlayalım o zaman...

Malzemeler

Hamuru için
500 gr baklavalık un
250 gr buğday nişastası (açmak için)
2 adet yumurta
1.5 çorba kaşığı zeytinyağı
1/2 çorba kaşığı limon suyu
1 çay kaşığı tuz
2/3 bardak ılık su (una azar azar yedirilecek)
içine sermek için dövülmüş ceviz
tepsinin üzerine gezdirmek için 50 gr zeytinyağı + 50 gr tereyağı karışımı
Şerbeti
750 gr şeker
750 ml su
yarım limonun suyu
Yapılışı

Öncelikle şerbeti hazırlayın, su ve şekeri bir kaba boşaltıp bir iki taşım kaynatın limon suyu ekleyin, bir kenarda soğumaya bırakın.Unun ortasını açıp içine zeytinyağı, tuz , limon suyu ve yumurtaları kırın suyu azar azar ekleyip kulak memesinden sertçe bir hamur yapın. Hamuru çevire çevire yoğurun. Hamur özleşince 5 cm çapında silindir şekline getirin ve eşit büyüklükte 12 parçaya kesip yaş bez örtün.
Ayırdığınız parçalardan düzgün yuvarlaklar yapın ve her birini nişasta serperek merdane ile 15 cm çapında daireler haline getirin, aralarına nişasta serperek üst üste koyup yaş bez örterek bir saat dinlenmeye bırakın.Dinlenen hamurları nişasta serperek teker teker açın. Mümkün olduğu kadar ince açtığınız yufkayı ortadan ikiye bölüp fotoğraftaki gibi geniş kısmına ceviz serip oklavaya sarın ve büzerek oklavadan çıkarın bu halde küçük parçalara kesip tepsiye yerleştirin.

Tüm yufkaları bu şekilde hazırlayıp tepsiye yerleştirdikten sonra üzerine (tereyağı + zeytinyağı) karışımını gezdirin.180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.Fırından çıkar çıkmaz oda ısısındaki şerbeti üzerine gezdirin ve şurubu çekebilmesi için başka bir tepsiyle üzerini kapatıp dinlenmeye bırakın. Afiyet olsun...


Not:Uzun süre bilgisayardan uzak kaldım dolayısıyla yorumları okuyamadım. Tüm yorum yazan arkadaşlara teşekkürler. Yeni paylaşımlarda görüşmek üzere...

0 Responses to "Kayseri'nin Oklavadan Çekme Baklavası"

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...