Günün Menüsü

Author: LUGAS // Category: , , ,
Güzel bir gün dileyerek günün menüsünü açıklıyorum :))
Kendim için "karışık bahçe salatası",
Kızlara " kekikli köfte",
Eşim için " kepekli pirinç pilavı + zeytinyağlı bezelye" ve " dünyanın en az zararlı şuruplu tatlısı "



Salata, bahçeden henüz koparılmış maydanoz, dereotu, yeşil soğan, taze nane, tere ve marulcuklar içeriyor . Üzerine Tariş 'in "Taş Kırma Sulu Baskı Sızma zeytinyağı" ...



Kekikli Köfte


300 gr yağsız dana kıyması, 1 baş orta boy rendelenmiş soğan, iki avuç kadar maydanoz, ekmek içi, karabiber, yeni bahar, tuz, 1 kaşık zeytinyağı, yarım kaşık domates salçası, iki tatlı kaşığı kekik , iyice yoğurulup, şekil verildikten sonra , zeytinyağında , üzerine kekik serpip kapağı kapalı tavada suyunu çekene kadar pişirilecek.

Sofraya parlak bir tabak, renkli bir peçete, büyüklerin kullandığı çatal bıçaklardan konup kızlar çağrılacak, mutlaka salatayla köftelerin yenmesi tembih edilecek. Böyle olursa daha çabuk büyünülür çünkü...



Zeytinyağlı bezelye ve Kepekli Pirinç Pilavı

Güzel ve doyurucu bir ikili !

Kepekli Pirinç Pilavı için,

2 su bardağı kepekli pirinci sıcak suda 1 saat kadar ıslatın. Sonrasında yıkayıp 1 yemek kaşığı zeytinyağı ile birlikte tencereye alın, suyu gidip, pirinçler parlayana kadar çevirin. Üzerine 2,5 su bardağı kaynar su döküp kısık ateşte kapağını kapatarak yarım saat kadar pişirin.

Zeytinyağlı bezelye için gerekenler,
  • 1/2 kilo iç bezelye
  • 1 baş soğan
  • 1 adet havuç (küp küp doğranmış)
  • 1 adet patates ( küp doğranmış)
  • 1 adet yeşil biber
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 4 yemek kaşığı domates rendesi veya 1 yemek kaşığı domates salçası
  • bezelyelerein üzerini örtecek kadar sıcak su
Soğan ve yeşil biberi zeytinyağı ile birlikte tencerenin kapağı kapalı olarak biraz pişirdikten sonra sırasıyla daomates rendesi , havuç , bezelye ve patatesi ve suyu ekleyin . Bezelyeler yumuşayana kadar pişirin.


Tatlımız, şekerden ve beyaz undan oluştuğuna göre hiç masum değil tabii . Ama en azından yumurta içermiyor ve orjinal tarifi zeytinyağlı. Üstelik yağ ve şeker oranını azaltıp , kepekli un kullanabilirsiniz. Eşim 2 adet birden yediğine göre lezzeti de olmuş demektir. Tarif Prof.Dr.Ayşe Baysal'a ait.Aynen yazıyorum:

Kalburabastı

Eski yapılışında, tatlıda küllü su kullanılıyormuş . Odun kömürünün külü , su ile kaynatılıp dinlendirildikten sonra üzerindeki berrak su alınıp tatlı yapılıyormuş . Küllü su olmadığına göre yerine maden suyu kullanıyoruz.Üzerine tırtıklı görünüm verebilmek için "kalbur" gerekli. Çocukların oyuncak eleğini kullandım.
  • 2 su bardağı un (bende biraz daha fazla oldu)
  • 1/3 su bardağı maden suyu
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 3 kaşık dövülmemiş ceviz
Şurubu için: 1 su bardağı şeker, 1 + 1/4 su bardağı su , 2 tatlı kaşığı limon suyu . Şurup hazırlanıp, soğuması için bir kenara konulacak.

Geniş bir kaba un elenip, ortasına maden suyu konup , kenardaki un üzerine zeytinyağı gezdirilecek. Hamur kulak memesi kıvamında hazırlanıp, 12 parçaya bölünecek. Her beze kalbur ( veya benzeri ) üzerine konup yassıltıldıktan sonra ortasına ceviz içi konup rulo yapılarak sarılacak. Yağlı kağıt serili tepside , önceden ısıtılmış fırında,üzeri pembeleşene kadar pişirilecek. Fırından çıkınca soğuk şerbet dökülüp , şurup çekene kadar tepsiye kapak örtülecek.Soğuduktan sonra sevdiklerinize ikram edebilirsiniz...

0 Responses to "Günün Menüsü"

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...