Fasulye Çorbası Giresun (Alucra)

Author: LUGAS // Category:
Sonbahar da hep aynı hisse kapılıyorum, eve kapanıp gazete ve dergi karıştırmak, uzun saatler yatıp yuvarlanmak, bolbol kitap okumak... Ve sıcacık iç ısıtan yiyecekler :)
Bu hafta sonu canım çorba içmek istedi. Sizi bilmem ama ben çorba konusunda çok seçiciyim. Mesela aşureyi hatırlatan bol malzemeli çorbaları sevmiyorum. Benim çorbam sade olmalı, suyu krema kıvamında, içinde et varsa da çok iyi pişmeli.

İşte bu tarife çok uyan ve tadına bayıldığım Fasulye çorbası. Anlatmaya başlamadan önce önemli bir ayrıntısını aktarayım, temel malzemesi olan fasulyenin kurutulmuş olması gerekiyor. Bunun içinde, iri taneli fasulyeleri taze haldeyken 1 cm genişliğinde kesip, açık havada yaklaşık 1 hafta (kuruyuncaya) kadar bekletin. Bu arada eğer istiyorsanız bol miktarda fasulyeyi kurutup, iler ki günlerde kullanmak üzere saklayabilirsiz.

Şimdi gelelim tarifine...

Malzemeler


  • 4 su bardağı kurutulmuş fasulye

  • 1 su bardağı buğday

  • Yarım kilo parça et

  • 1 orta boy kuru soğan

  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber

  • Tuz

Yapılışı



  1. Buğday bir gece önceden suda haşlanır. Su soğuk olacak sakın sıcak su kullanmayın. Bir kez kaynaması yeterli olup, suyu süzülmeden 1 gece boyunca aynı su içinde ağzı kapalı olarak bekletilir.

  2. Sabaha kadar bekleyen buğdayın suyu süzülür.

  3. Fasülyeler bir tencereye alınır ve üzerini geçecek kadar su ilave edilerek hafif yumuşayıncaya kadar pişirilir. Daha sonra suyu süzülüp bekletilir.

  4. Soğan kavrulur, üzerine et ilave edilir,etin rengi hafif değişinceye kadar karıştırılır. Daha sonra etin üzerine 2 kg kadar sıcak su eklenir. Su kaynamaya başlayınca suyu süzülmüş buğday, tuz ve kırmızı pul biber eklenip bir taşım daha kaynaması beklenir.

  5. En son bu karışıma suyu süzülmüş ve beketilmiş fasulye ilave edilip, çorba kıvamına gelinceye kadar kısık ateşte kaynaması beklenir.

0 Responses to "Fasulye Çorbası Giresun (Alucra)"

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...