Elma Ve Maya

Author: LUGAS // Category:
Hamur mayasını bundan binlerce yıl önce ilk defa Mısır' lı bir fırıncının tesadüfen bulduğunu biliyor musunuz?Fırıncı gece ekmek hamurunu herzamanki gibi yoğurup uyuyakalınca , hamur sabaha kadar mayalanmış.Bu hamuru pişiren fırıncı lezzetli ve değişik bir ekmek elde edince hamur mayalama işlemi keşfedilmiş . Mayanın küçük bakteriler tarafından üretilmesini ise Luis Pasteur kanıtlayabilmiş.
Hamur işlerinde instant yada kuru yerine yaş maya kullanıyorum hep ve ilk defa mayalı bir tatlı tarifi denedim, nasıl olacağını çok merak ederek.Mayalı hamurun üzerine elmalı iç yayılıp ,en üst kısım, yapılan stroysel hamur ile kaplanıyor ve pişiriliyor.Sonuç fena değil ama ben yine de mayalı hamurları ekmek , pizza, poğaça, pide yapımında kullanmayı tercih edeceğim.

Malzemeler
  • 20 gr. yaş maya
  • 1/2 su bardağı ılık süt
  • 1 kahve fincanı toz şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 3, 5 su bardağı un (Gerekirse fazlası eklenebilir)
  • 1/4 su bardağı ılık su
  • 2 adet yumurta
İç Malzeme
  • 7 adet iri elma
  • 1 yemek kaşığı limon suyu(ben koymadım)
  • 1 çorbakaşığı su
  • 1 çorba kaşığı un
  • 3/4 su bardağı şeker
  • 1 çay kaşığı tarçın
Stroysel Üst
  • 1.5 su bardağı un
  • 1 kahve fincanı şeker
  • 1 fiske tuz
  • 1 fiske tarçın
  • 100 gr süt kaymağı

Yapılışı
  • Önce elmalı içi hazırlayın.Elmaları doğrayıp su ile karıştırarak yumuşayana kadar pişirin.Şeker , un tarçın ekleyip karıştırın. Soğumaya bırakın.
  • Diğer tarafta süt şeker , tuz ve yağı karıştırın.Mayayı ılık su ile karıştırdıktan sonra, sütlü karışıma ekleyin.Yumurta ve unu ekleyip mikserle karıştırdıktan sonra, un ilavesiyle hamur haline getirin, üzerini örterek mayalanmaya bırakın.
  • Fırını 50 C de ısıtıp hamuru tekrar kabartın. Kalıba hamuru iyice yerleştirdikten sonra, üzerine elmalı içi yayın ve elmanın üzerine stroysey hamuru(tüm stroysel hamur malzemelerini yoğurarak elde ettiğiniz)yerleştirin.Hamurun bütün olması gerekmiyor, parça parça da konabilir.
  • Fırında üzeri pembeleşene kadar pişirin ve ılıyınca servis yapın. Oda ısısında ,ılık yenildiğinde daha lezzetli. Afiyet olsun.

0 Responses to "Elma Ve Maya"

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...