Bengal Pasta

Author: LUGAS // Category:

11 yaşındayım (yıl 1984). Yaz tatili için Fethiye 'deyiz. Aklımda kalanlar:
  • Denizin mavisi, adalar turu, sakinlik...
  • Sığla ağacının kokusu,
  • Küçük bir motorla denize açılıp alabora olma tehlikesi geçirişimiz...
  • Yanıklar köyünden kendi ellerimizle toplayıp satın aldığımız sebze ve meyveler...
  • Sahildeki Roma dondurmacısı, kediler , olta takımları, mazot kokan yatlar...
  • Bana kurallı yüzmeyi gösteren ( o zaman 80 yaşındaydı) Talat Yüzmen 'le tanışmam. Kendisi 1930 'lu yıllarda İstanbul Fenerbahçe'den adalara defalarca yüzdüğü için soyadı bizzat Atatürk tarafından ödül olarak verilmiş. Ben tanıdığımda da adalara yüzebilecek kadar dinç ,nev-i şahsına münhasır bir kişilikti.
  • Fethiye 'de yaşayan Nebahat Hanım 'ın yemek daveti, ferah evi ve hoş sohbeti..
İşte bengal pastanın öyküsü burada başlıyor. Nebahat teyze 'nin yemek sonrası ikramı nefis pastanın tarifini özenle yazdığımı gayet net hatırlıyorum.Bu tarif geçenlerde eski bir kitabın arasından çıktı. Yufkaların teker teker açılıp pişirilmesi zaman alıyor ama değer!
Malzemeler
Hamur için:
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 çay bardağı esmer şeker
  • 1 yumurta
  • 1 çay kaşığı silme karbonat
  • aldığı kadar kepekli un (ele yapışmayan yumuşak bir hamur)
Kakaolu Krema
  • 750 ml süt üzeri su ile 1 litreye tamamlanacak.
  • 3 kaşık tepeleme kepekli un
  • 2 çay bardağı esmer şeker
  • 1 paket vanilya
  • 3 yemek kaşığı kakao
Beyaz Krema
  • 1 lt süt
  • 2 kaşık tepeleme kepekli un
  • 2 kaşık buğday nişastası
  • 1,5 çay bardağı esmer şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1-2 fiske incecik rendelenmiş limon kabuğu
Yapılışı
  1. Beyaz krema ile kakaolu kremayı pişirin , blendırdan geçirin.Soğuması için bir kenara koyun.
  2. Hamur için önce tüm sıvıları karştırın.Karbonat ekleyin.Unu eleyerek azar azar katıp , yumuşak bir hamur elde edin.
  3. Hamuru 6 parçaya bölün.Yarım saat kadar dinlendirin.
  4. Her birini 24-25 cm (yemek tabağının ters çevrilmiş halini ölçü olarak kullandım)çapında açıp yağlı kağıt serilmiş fırında teker teker , pembeleşinceye kadar pişirin.


  5. Piştikten sonra kenarlarında düzeltme yapıp, hepsini aynı boya getirin.
  6. Pasta tabağına bir yufka alıp önce bol beyaz krema sürün.Üstüne diğer yufkayı kapatıp kakaolu kremadan sürün. Bu şekilde devam ederek 6 yufkayı bitirin. Ben kremaları dengeli süremedim. (kremaların bir kısmı daha yapım aşamasında çocuklar tarafından tüketildi :)
  7. Kremaların kenarlardan taşmasını sağlayın. En üste kakaolu kremayı sürün.
  8. Bir gece dinlendirip sevdiklerinize ikram edin.
(esas tarifte beyaz şeker ve beyaz un ile hamuru için 1/2 paket margarin, krema için ise 1/4 oranında margarinle her birine iki yumurta kullanılmıştır.)


Pişirdiğim Türk kahvesiyle birlikte pastayı eşime, çok sevdiği kirazlarla ikram ettim. Bir fincan kahvenin 40 yıl hatırı vardır ya.İnşallah bu bir dilim pastanın da hatırı senelerce olur...

0 Responses to "Bengal Pasta"

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...