Benekli Kabak Dolma

Author: LUGAS // Category: ,
Bugün pazara sadece çilek ve erik almak için uğramışken bu şirin kabaklar ilişiverdi gözüme.Hemen benekli kabak dolması canlandı kafamda,''Bunları almalıyım'' dedim kendi kendime.
Dolayısıyla pazar akşam yemeğimiz de belli olmuş oldu böylece.Sırada bekleyen ve sabırsızlanan bir dolu tarif varken(oruk kebabı,kestaneli truf,Petit beurre biskuvi vs. vs.)ben bu tarife öncelik verdim:) diğerleri biraz daha bekleye dursun.
Bu aralar sebze pazarlarını gezmenin tam zamanı,mis gibi çilek tezgahlarda yerini almış kırmızı kırmızı gözkırpıyor bize.
Taze otlar ebegümeci,kuzukulağı,ısırgan yeşil yeşil süzülüyor sıralandıkları yerde.
Enginarın ise tam zamanı,baharın uyanışı tezgahlardan da farkediliyor kısaca...
Geçelim yemeğimizin tarifine...
Malzemeler:
7-8 adet tombul kabak
1 adet orta boy kuru soğan
1 diş sarımsak
250gr orta yağlı kıyma
1.5 çay bardağı pirinç
dereotu
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 çay bardağı zeytinyağı
karabiber
tuz

Kabakları yıkayıp üzerlerine fotoğraftaki gibi çentikler atalım,içlerini oyarak hazırlayalım.Bütün malzemeyi doğrayıp karıştırarak dolma içimizi hazırlayalım.



Kabakların içlerini dolduralım ve üzerlerine kestiğimiz kapaklarını yerleştirelim.Tencereye dizelim *dolma taşı(veya bir tabak) ile kapatalım.Taşı geçmeyecek kadar salçalı su ilave edelim ve kaynadıktan sonra kısık ateşte pişirelim.Benekli kabak dolmalarımız servise hazır,afiyet olsun...


*Dolma taşı Antep-Kilis dolaylarında kullanılan ve çok işe yarayan bir mutfak aletidir.Dolmanın üzerine kapattığımız tabak görevini görüyor ve çömlek malzemesinden yapıldığı için ağırlığı dolmaların dağılmadan pişmesine yardımcı olurken üzerinde ki delikler de dolma suyunun eşit dağılmasını sağlıyor.Annem her zaman kullanırdı.Ben İstanbul'da Eminönü çiçek pazarında ki çömlekçiler de görünce hemen almıştım 5 yıl akadr önce.

0 Responses to "Benekli Kabak Dolma"

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...