Bahçe Notları

Author: LUGAS // Category:
Yokluğumuzda site görevlisine bahçeyi teslim edip, sulama dışında birşey yapmamasını tembih etmiştik. Bahçede kaos başlamış: Süs ve bal kabakları sulandıkça uzamış , dev kollarıyla sihirli fasulye masalındaki gibi gökyüzüne uzayıp, çam ağaçlarının tepesine tırmanmış.Derhal süs kabakları toplanıp ayıklandı ve kurumaları için balkona serildi. Bal kabakları düzene sokuldu.
Domates fideleri üzerlerindeki ağırlıktan dolayı yere serilmiş.Mısırlar kurumaya başlamış. Elma, kayısı, kiraz ve vişne ağaçlarının yaprakları böcekler tarafından kemirilmiş.
*not: Tatile giderken gerekli planlamayı yap!

Kabaklarımın turuncu rengini öyle sevdim ki... Yeterince sertleşmelerine rağmen koparamıyorum .Köyde yaşayan ve bu işleri kanıksamış olanlara ne kadar sıradan gelecek! Halbuki benim için apayrı bir mutluluk kaynağı bunları yetiştirebilmek.
*not: Seneye bal kabağı ve sakız kabağı ekilebilir. Kabak çekirdeklerini sakın atma !


Kabaklar güneşleniyor...Belki dalında kurusa daha sağlıklı olacaktı ama sökmeseydik herhalde kar yağana kadar büyüyüp ne var ne yok sarılırlardı.
İnanılmaz bir bitki, arsız insanlara benzettim.Temel kökünden çok uzaklara giden kollar kendi başlarına minik kökler oluşturup besin ihtiyaçlarını karşılıyor ve daha da uzayabiliyor. Başka bitki yada önüne ne çıkmışsa , yay gibi minik kollarla tutunup ilerlemeye devam ediyor. Öyle sağlam ki bu " yay tutaçlar" koparılıp, kolayca sökülemiyor.
*not:Süs kabağı tohumlarını sakla , ama sakın ekme.


Günde ortalama 1 kilo domates topluyorum. Pembesi, turuncusu, kırmızısı, kirazı, bir de parmak ucu şeklinde olanı var ki henüz kızarmadı. Bugün bütün gün domates rendeleyip konserve yaptım .Birazını dondurucuya koyacağım , bir kısmınıda kurutmak iyi olur. Bu nefis tada alıştıktan sonra domates yemek için hep Ağustos ayını beklemek lazım. Kiraz domatesler bile marketten alınanlara hiç benzemiyor , tasvir edilemez bir nefaset. Ve domates kokusu...
* not: Lezzetli domatesleri ayır, çekirdeklerini tohumluk olarak kullanmak için kurut.


Medarı iftarımız " tatsız kavunumuz". Son derece sulu ama hiç tadı yok :)
*not:Gelecek sene için tatlı kavun çekirdeklerini biriktir.


Dolmalık biberler üzerinde kurumuş ve pek şık bir görüntü oluşmuş.
*not: Tohum almayı sakın unutma!

Bamya çiçeği ne kadar hoş. Neden bamya fiyatlarının yüksek olduğu anlaşılıyor.Ektiğim bir avuç tohumdan 8 adet fide oldu, bamyalar yavaş yavaş olgunlaştığı için, ancak 6-7 adet toplayabildim. Bir yemeklik olana kadar topladıklarımı derin dondurucuda biriktirmekten başka çare yok.
*not:Boyu uzamış ve irileşmiş olanları ayır, tohumluk yap.

0 Responses to "Bahçe Notları"

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...