Aşure

Author: LUGAS // Category:


Geçen sene aşureyi annemle birlikte yapmıştık. Bazı püf noktalarını öğrenmiş oldum. Bu sene de kendi başıma ilk aşuremi yaptım ve tadını çok beğendik. Madem her blogda var bir aşure tarifi biz de verelim tam olsun :). Aşure bu herkes içine farklı bir şeyler katıyor. Kimisi portakal kabuğu rendeliyor, kimisi beyaz olsun diye süt, kimileri bal, pekmez katıyor kimileri de koku versin diye karanfil, gül suyu.. Herhalde benim yaptığım malzeme olarak en sade olanı :). Önemli olan niyetlenip yapmak değil midir, bu güzel geleneğimizi sürdürmek değil midir.. Herkese ağız tadıyla geçen bir Muharrem ayı diliyorum. Tarif ve süsleme Lezzet dergisinin 2005-Şubat sayısından esinlenerek yapılmıştır.

Malzemeler:

  • 2 su bardağı haşlanmış buğday
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • 1 su bardağı haşlanmış fasulye
  • 1/2 bardak kuru üzüm
  • 1/2'şar bardak küp doğranmış kayısı ve incir
  • 2 su bardağı şeker
  • 7 su bardağı su
  • 2 çorba kaşığı pirinç
  • süslemek için kuru kayısı, ceviz, tarçın, nar ve toz antep fıstığı
Yapılışı:

Benim buzlukta haşlanmış buğday, nohut ve fasulyem olduğu için aşure yapımı çok uzun sürmedi. Bir tencereye 7 su bardağı su koyun ve içine haşlanmış buğdayı ekleyin. Buğdayların donu suyun içinde çözülecek. Hafif kıvama gelene kadar buğdaylı suyu iyice kaynatın. Ben belki kıvamlı olmaz diye içine yıkanmış 2 yemek kaşığı da pirinç ekledim. Buğdaylar kaynarken siz de üzümleri temizleyip yıkayın. Kayısı ve incirleri yıkayıp küp küp doğrayın. Başka bir kapta kuru yemişleri çok az su ile hafif pişirin. Kıvama gelen buğdaylara nohut ve fasulyeleri katın. 2 bardak şekeri ilave edin. Karıştırın ve bir süre daha kaynatın. Son olarak hafif pişirdiğiniz kuruyemişleri ilave edin. Biraz karıştırdıktan ve 2-3 dk pişirdikten sonra ocağı kapatın. Kaselere paylaştırın. Benim toplam 9 kase aşurem oldu. Biraz soğuduktan sonra üzerini süsleyin. Soğuk veya ılık servis yapın.

Afiyet olsun...

0 Responses to "Aşure"

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...