Adana'dan Notlar

Author: LUGAS // Category:






Hiç planlamadan gerçekleşen Adana gezimizden bazı bilgi ve notlar vermek istedim.Adana son yıllarda gelişen ve güzelleşen şehirlerimizden.Adana insanları ,havası gibi sıcak ve canayakın.Gerek ziyaretleri gerekse yardımseverlikleriyle bizleri yanlız bırakmadılar.Seyhan nehri ve baraj gölü çok başka bir güzellik ve hava katmış şehire.Sabancı camiinin yanındaki parktan ve baraj gölünden bu fotoğraflar.Camiinin yanındaki parktaki peyzaj çalışması hayranlık uyandıracak kadar güzel.Parkta gezerken gördüğümüz bu minik trenle de bir tur atmayı ihmal etmedik .Yine yaya geçişleri için yapılmış minik köprüden geçip nehre ve şehire yukarıdan baktık.Asma köprü oldukça sallanıyor ve yere indiğimizde hala sallanır hissediyorduk kendimizi:)Gittiğimiz mevsim ve hava koşullarının güzelliğinden hiç sıkılıp bunalmadık.Bir defa daha anladık ki Adanalıların yemek konusunda üstlerine yok :) sipariş ettiğimiz yemekler dışında gelen ikramlar bizleri her defasında oldukça şaşırttı.İstanbul'da suyun dahi para ile masaya geldiğini düşününce böyle şaşırmamız normal sanırım.En alt sıradaki suda kalmış ağaç fotoğrafını Çatalan suyu tarafındaki Mekselina kebab'ta çekmiştim.Servis ve ilgi o kadar kötüydü ki resimlemeye ve bahsetmeye gerek yok diye düşündüm.Sadece manzaranın ve suda gezen ördeklerin güzelliği dolayısıyla gitmeye değer.


Adana'ya göl ve nehirlerin kattığı güzellikten dolayı sanırım deniz kenarına gitmeyi hiç düşünmemiştik.Bu defa Ayşegül ablamın daveti ile Karataş sahilini gezdik ve gördük.Akdeniz'in tüm güzelliği ve dokunulmamışlığını burada görmek mümkün.Henüz Antalya ve diğer turistik yöreler gibi her yer betona dönüşmemiş.Hava ve manzara çok güzeldi.


Adana deyince ilk akla gelen Şalgam ve kebab sanırım.Bizde bu fırsatı kaçırmadık ve bol bol şalgam içtik.
Zaten İstanbulda da en çok içtiğimiz içeceklerin başında geliyor.4 ay gibi bir süredir asitli içeceklere veda etti eşim zararlı oldukları ve içerdikleri kafein ile şekerden dolayı.
Adana'da bir çok değişik marka şalgam içme imkanımız oldu ve hepsi de farklı tatlardaydı doğrusu.En çok beğendiğimiz Gönül kebab ve Doktorum şalgamdı.

SIKMA


Adana'ya ait bir içecek olan kaynar malzemesi almak için baharatçı ararken Kenan Evren caddesinde rastladığım Sıkmacı Mehtap Hanımla kısa bir sohbetimiz oldu.Yine Adana'ya ait bir lezzet sıkma,önceki yıllarda Mersinde yapıldığını gördüğümü de anımsıyorum sanki ama en iyi Mersinliler bilir sanırım.Sıkma da minik tezgahlarda yapılıyor ve satılıyor Şırdan gibi.
30 cm çapında açılan yufka saçta pişirilip yağlanıyor ve içine peynirli veya patatesli iç sürülüp sarılarak saçta ısıtılıp servis ediliyor.Mehtap hanım ,İstanbul'da sıkma olup olmadığını sordu ve ''Acaba tutar mı? diye sordu.Ben de burada (İstanbul) gözleme yapıldığını ama sıkma hiç görmediğimi söyledim.Fotoğrafını çekmem ve yayımlamamda bir sakınca olup olmayacağı konusunda izin aldıktan sonra sipariş verdiğim peynirli sıkmayı aldım ve vedalaştık.
GÖNÜL KEBAB




Adanada maliyeci bir arkadaşımızın tavsiyesi ile gittiğimiz Gönül kebab herkes tarafından çok beğenildi.Hem ikramları hem kebabları hemde fiyatı İstanbul ile asla kıyaslanamayacak seviyede.Biz Adana'da Seyhan'da(Yeni Adana) konakladığımızdan ve sevgili evsahibemiz de buraları bildiği için Yüreğir tarafındaki bu mekanı bulmakta biraz zorlandık.Ama ''Sora sora Bağdat bulunurmuş'' derler ya işte o hesap oldu bizimki.Yol bulmaya çalışırken adres sorduğumuz Adanalılar çok yardımcı oldular.Minik lahmacun tabağı,süzme yoğurt,güveçte kaşarlı mantar,maydonoz&nane tabağı,domates salatası,közde pişmiş nar ekşili soğan,susamlı lavaş,biberli lavaş,biber turşu,közde pişmiş domates&biber ikram çeşitleri.Biberli ekmek Adana ve Mersin'de tanıdığımız bir lezzet,lavaş ekmeğe yağ ve biber sürülerek pişiriliyor ve sıcakken çok lezzetli.Fotoğraflamaya fırsat kalmadan uçlardan yemeye başlamıştı bile masadakiler .Zaten kebablar gelene kadar bu ikramlardan tadarak neredeyse doymuş oluyorsunuz.Ama o kadar taze ve lezzetliler ki yememek mümkün değil gibi.Daha sonraki bir gün gruba katılanları da buraya götürmek istediğimizde akşam 21.00 de mekanın kapandığını öğrenmiş olduk,aklınızda bulunsun.Fiyatlar İstanbul ile kıyaslandığında oldukça cazip,7 kişilik bu masaya 50 ytl ücret ödendi ve İstanbul'da adet olduğu üzere bahşiş vermek istediğimizde garson asla almayacağını yasak olduğunu söylereyek bizleri şaşırttı.Adana'ya yolunuz düşerse mutlaka uğrayın.



Adana'da kötü kebab bulmak mümkün değil sanırım.Daha önceki Adana ziyaretimizde başka kebabçıları gezmekten fırsat bulamadığımız ama mihmandarımız Aşegül ablamın
her defasında HasanUsta'ya gidelim ısrarlarına maruz kaldığımız için bu defa gitmesek olmazdı.İyiki de gitmişiz,servis son derece hızlı,çiğköftesi güzel,kebabları ve ciğer şişide oldukça lezzetliydi.Kebabla beraber verilen ikramlar da oldukça bol ve ilgi son derece iyiydi.24 saat hizmet vermesi de başka bir tercih sebebi. Fiyatları yine İstanbul ile kıyaslandığında oldukça hesaplı,7 kişi için 47 ytl hesap ödendi.


Yukarıdaki fotoğrafla yine sadece Adana'da bulunacak bir lezzet.Şırdan akşamları açılan ve sabaha kadar hizmet veren küçük dükkanlarda satılan bumbar dolmasına benzeyen bir sakatat çeşidi.Şırdan yanında kırkkat ve işkembe dolması da yapılıyor bazı şırdancılarda.Adanalı Hanife Ablamızdan öğrendiğimize göre hazmetmesi kolay olsun diye bol kimyon ve acı eklenerek yeniliyor.Kırkkat ve şırdanı tatma imkanımız oldu (ben sadece birer lokma tattım gece rahatsız olabileceğimi düşünerek)ve her ikisi de sakatat severler için oldukça beğeni alacak lezzetler.Özellikle eşim ve erkek kardeşim çok beğendiler.




Sıra geldi tatlılara,fotoğraftaki tatlılar Adana'ya ait Bicibici,Taşkadayıf & Karakuş tatlısı ve Antakya'nın meşhur künefesi.Daha önce göl kenarındaki bicibici yapan tezgahlardan tatmıştım bicibici ama bu defa ki kadar güzel değildi.Bu gezimizde Adanadaki arkadaşım Yeşim'in tavsiyesi ile Doktorum Şalgam & Bicibici adlı dükkandan tatma imkanımız oldu ve çok beğendik.ananaslı ,kivili ve daha değişik çeşitleri de vardı ama biz klasik bicibici yemek istedik.Kare kare kesilmiş nişasta muhallebi üzerine rendelenmiş buz ve gülsuyu ekleniyor ve en üste de isteğinize göre pudraşekeri ekleyerek yeniliyor,sıcak günlere çok yakışan bir tatlı.Taşkadayıf ve Karakuş tatlısını ise
Tatlıcı Gönül Kardeşlerden yeme imkanımız oldu.Adana'da oldukça ünlü bu mekan,ben tatlıların paket yapılmasını beklerken Adanalılar birer ikişer ayaküstü tatlı yemekle meşguldüler.Eşim bu tatlıları tadınca yorumu şu oldu''Ramazana yakışır bu tatlılar''ki; bu da tatlıların güzel olduğunu anlatmaya yetiyor.Son olarak 3 gece üstüste gruptaki beyler tarafından yenilen ve çok beğenilen Adana'nın en iyi künefe yapan mekanı Antakyalı Yıldızoğlu Künefede yediğimiz dondurmalı künefe fotoğrafı ile tatlılar konusunu bitirelim.Tatmaya fırsat bulamadığımız ama Adana'da çok meşhur olan Tatlıcı Köse nin özel tatlısı olan minik baklavaları da unutmayalım bu konuya değinmişken.Aana gidilmesi ve görülmesi gereken şehirlerimizden biri.

0 Responses to "Adana'dan Notlar"

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...