kızlarımla tanışın :)

Author: LUGAS // Category:



işte bunlar benim kızlarım :)
Evet, şu anda yeşil bir kaç yapraktan başka birşey değil gibi görünüyorlar ama onların bu hale gelmeleri bile 3 ay sürdü :) Bizi daha fazla bekletmeden nisan ortalarında birer birer güzel yüzlerini gösterecekler inşallah.. Belki lalelerin açması mayıs-haziranı bulur.. Aslında bu konuda çok beceriksizimdir.. Bir kere hiç çiçek ekmişliğim yoktur.. Hazır gelenler bile bana fazla dayanamaz "beni azad et" der gibi boyunlarını bükerler. Bende onları anneme götürüp vedalaşırım..Hangi bitki ne kadar sulanır hiç bilmem.. Ama yeşilliği, bahçeyi toprağı çok severim.. Hatta şu anda oturduğumuz eve taşınmamızında en büyük sebebi bahçe katı olmasıdır.. Bahçeyle uğraşmak evde uğraşmaktan daha zor belki ama daha zevkli.. Hem her şehir çocuğunun hayali değilmidir sıkışık apartmanlar yerine, bahçeli bir evde oturmak (en azından eşimle benim için öyleydi) Bulut içinde bir hava alma mekanı olur düşüncesiyle evi tuttuk.. Fakat bizim hayaller kurup çiçeklerle bezeyeceğimiz toprak bahçe, aslında site yapılırken çıkan molozların dökülüp ortada kaldırıldığı :) bir bahçeymiş. (topraktan o kadar anlıyoruz işte) Toprağı işlemek için heyecanla praktikerden aldığımız bahçe malzemeleri hortumlar, çeşit çeşit alet edevat, evde fuzuli yer işgal etmekten başka pek bir işe yaramadı anlıycağınız. Haa yaradı. Biz taşınmadan önce bahçenin üstünde büyükçe dikenler vardı onları temizledik.. Eşim onları temizleyip, büyük bir azimle çim ekti ve her akşam işten gelişinde 1 ton su harcayarak ufak çaplı bir amazon oluşturdu.. Sonra tükendik.. Çünkü toprak(ya da moloz neyse :) çim için bile insan üstü bir gayret gerektirerek bizi fazlasıyla bıktırdı :) İpin ucunu bıraktık.. Bu sene nette gezinirken tesadüfen http://bahcevan.com/ u keşfettim ve eylül ayıydı sanırım.. soğanlı bitkilerden bahsediliyordu.. Ben tekrar heveslendim ama bu bahçede nazlı laleler yetiştirmek!!! bilemiyorum.. Amaan sende canım bahçede olmazsa saksıda yetiştiririz dedik, gittik mısır çarşından soğanlarımızı aldık! İşte bu resimlerdeki yeşillikler o yeşillikler :)

Merak eder ve yetiştirmek isterseniz.. İşte size seçtiğim soğanlar hakkında biraz bilgi.kaynak bu yararlı siteden: http://www.humeyraozdamar.net/soganli.htm

ÜZÜM SÜMBÜLÜ (Muscari)
Anadolu'da, çayırlarda tabii olarak yetişir. Boyu 15-20 cm., çiçekleri genelde mor olmakla beraber, sarı ve beyaz çeşitleri de vardır. Katmerli olanları çok güzeldir. Kolay yetişir. Zamanla çoğalır. Diğer gösterişli çiçeklerin arasında güzel bir zemin oluşturabilir. Çim alanlara dikilebilir. Soğanları eylül-ekim aylarında, 7,5 cm. derinlik, 10 cm. aralıklarla dikilir. Mart-mayıs aylarında çiçeklenir. Güneşi sever. Soğanları topraktan çıkarmak gerekmez.


bir tanede siyah lale seçtim bakalım nasıl birşey çok merak ettim, çünkü öyküsü lise çağlarımda beni çok etkilemişti ..
Bir simyacının bıkıp usanmadan bakırı altına çevirme çabası gibi, bu çiçeğin tutkunları da siyah lâleyi üretebilmek için akla gelmez yöntemler deniyorlardı. Karanlıkta kalırsa lâlenin siyah olacağı düşünülüyor ya da siyah renkli toprakta yetiştirmeye çalışıyorlardı. Siyah lâleyi yetiştirmek için insanların gösterdikleri çaba ve bunun için başvurabilecekleri hileler, en güzel şekliyle Alexandre Dumas'nın Siyah Lâle, adlı romanının konusu olmuştu. Genç bir adam, siyah lâle elde etmenin sırrını bulmuş, bunu kıskanan kötü kalpli, acımasız bahçıvan yüzünden de başına gelmedik kalmamıştı. Aslında hiçbir zaman tam anlamıyla siyah lâle üretilemedi. Tüm çabalar boşa gitti. Bugün siyah olarak adlandırılan lâlelerin rengi ise, siyaha yakın çok koyu mor.


LALE (Tulip)
Bir devre adını veren bir çok sanat dalının değişmez motifi olan lale aynı zamanda milli çiçeklerimizdendir. Ne yazık ki bu zarif çiçeği park ve bahçelerde eskisi kadar sık göremiyoruz.
Lale bahçede olduğu kadar saksılarda da yetiştirilebilir.Farklı zamanlarda açan yüzlerce çeşidiyle Mart'tan Mayıs sonuna kadar göz zevkimizi okşayan çiçeklerini eksik etmez.
Lale soğanları mümkün olduğu kadar geç dikilmelidir. Soğanları çeşidin çok olduğu Eylül- Ekim aylarında satın alın. Serin ve karanlık bir yerde muhafaza edin. Kasım sonlarında toprağa dikin.
Soğanlar 15 cm. derinlik ve 10-15 cm. aralıklarla dikilir. İyi işlenmiş bahçe toprağı ve bol güneş ister. Düzenli sıralar halinde olabileceği gibi soğanları toprağa serpip oldukları yere dikerek tabii bir manzara da elde edebilirsiniz. Özellikle çim alanlarda böylesi göze daha hoş görünür. Yalnız ilkbaharda lalelerin yaprakları kahverengileşmeden biçilmemelidir. Çiçekleri geçtikten sonra laleler sulanıp arada sıvı gübreyle beslenirse soğanı kuvvetlenir ve ertesi yıl tekrar açar. Soğanları topraktan çıkarmaya gerek yoktur.
NERGİS (Narcissus)
Nergisler şüphesiz soğanlı bitkilerin en tanınmış üyelerinden biridir. Yetiştirilmesi çok kolaydır. Soğanları bir kere dikildikten sonra topraktan çıkarılmaz. Yıldan yıla çoğalarak olduğu yerde yayılır.Nergislerin ana rengi sarı olmakla beraber beyaz, portakal rengi veya iki renkli olanları da vardır. Çiçeklerin farklı boyut ve biçimlerde, kokulu ve kokusuz çeşitleri bulunur.
Nergisler normal bahçe toprağında, güneşte veya hafif gölgede yetişebilir.
Soğanlar Eylül başlarında 10- 15 cm. derinliğinde dikilir.Çiçekler cinsine göre Şubat ve Nisan arasında açar.Bitkinin yaprakları kuruyana kadar kesilmemelidir.

0 Responses to "kızlarımla tanışın :)"

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...