Bu bayramın tatlısı Kalbura Bastı idi...Ramazan Bayramında her evde baklava ikram edilirken, Kurban Bayramında kalbura bastı revaştaydı. Yeterince telaşlı bir bayram olduğundan mıdır nedir, daha basit bir tatlı seçilmiş. Ama bir o kadar da lezzetli...
Şuruplu tatlılarla arası çok iyi olmayan ben bile, bu tatlıyı severek yedim. Yediklerim çok başarılıydı:)
Kalbura bastının içinde mutlaka ceviz olmalı. Sonra bu tatlı yumuşak değil, kütür kütür olmalı. Yerken ağızda dağılmalı. Bayramda yediğim her iki annemin tatlısı da bu kriterlere uyuyordu:)
İşte tarif;
Malzemeler:
- 2 sb çiçekyağı
 - 1 sb süt
 - 1 pk kabartma tozu
 - 1 yk toz şeker
 - alabildiğince un (çok yumuşak olmayacak )
 - İçine koymak için; ceviz
 - Şurup için; 4 sb şeker ve 3 sb su
 
Yapılışı:
- Yağ, süt, un, şeker ve kabartma tozu karıştırılarak yoğrulur.
 - Küçük parçalara ayrılarak yuvaralanır ve düzleştirilir.
 - Ortasına ceviz konularak kapatılır ve üste kalan kısmı tatlıya adını veren kalbura bastırılarak şekil verilir. (Kalbur yoksa rendenin iri tarafı da olabilir.)
 - 180 C fırında pişirilir.
 - Soğuyunca diğer tarafta hazırlanan şurup ılık halde tatlının üzerine dökülür.
 
Ayhan Anneme geçen bayramdan şambali sözüm vardı. O yüzden arife gününden şambaliyi yapıp, akşamına anneme götürdüm. Her yiyenden güzel tepkiler geldi. Tarif soranlara da Vakit Buldukça'nın adresini verdim :))
0 Responses to "kalbura bastı"
Yorum Gönder