GELİNCİK ŞERBETİ

Author: LUGAS // Category: ,

Hepinize merhaba, bahar aylarının ortalarındayız ve sıcaklıklar hızla yükseliyor. Haftasonlarını kaçırmak istemeyen insanlar maaile piknik ve gezi mesire alanlarını dolduruyorlar. Biz de geçen hafta sonu dolaşmaya çıktık kırlara bayırlara. Bu arada ot toplayalım dedik. Ancak üzülerek söylüyorum gittiğimiz bölgede ne ot kalmış ne başka birşey. Yani ot derken yemeği salatası falan yapılan yabancı otları kasdediyorum. Yoksa çayır çimen bol maşallah. Bizim asıl amacımız oğlumun çok sevdiği çok faydalı olan gelincik çiçeğinin yapraklarından hazırladığımız şerbetin ana maddesini bulmaktı. Neyse ki birkaç litre şerbet hazırlayacak kadar gelincik çiçeğini bulabildik.
Ben de sizlerle yapılışını paylaşmak istedim.
Şerbet çok lezzetli, aynı zamanda damakta gelinciğe has bir tat bırakıyor; tıpkı çiçeğin kokusu gibi. İnsanın içini ferahlatıp mideye de iyi geliyor.
malzemeler:
aşağı yukarı 2 litrelik bir kabı dolduracak kadar gelincik çiçeği yaprağı
2 küçük limon suyu
içme suyu
toz şeker
yapılışı:
Doğadan toplarken çiçeklerin sadece taç yapraklarını yani kırmızı yapraklarını toplamalısınız. Bu yaprakları hemen eve gelir gelmez fazla hırpalamadan iyice yıkamalısınız. Sonra derince bir kapta üstüne iki limonun suyunu sıkıp içme suyu doldurmalısınız. Arasıra karıştırarak bir gece bu şekilde bırakmalısınız. Ertesi gün limonlu suda kalan gelincik yaprakları beyaza döner ve su tamamen koyu kırmızı bir renk alır. Artık iş sadece içerkenki damak zevkinize göre toz şekerle tatlandırmak. Ben yarım litre pet şişeye koyduğum şerbete 4-5 yemek kaşığı şeker ilave ettim. Asitsiz, çok hoş aromalı, içimi keyifli ve serinletici bir içecek. Çocuklarınız çok beğenecek emin olun.
Unutmadan söyleyeyim. Bu kadar yapraktan 2- 2,5 litre içecek çıktı. İsteğe göre daha da sulandırıp seyreltebilirsiniz. Derin dondurucuda da saklanabilir. Ancak oda ısısında hemen ekşiyor.
Afiyet Olsun.

0 Responses to "GELİNCİK ŞERBETİ"

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...