ELİF'İN PASTASI

Author: LUGAS // Category: ,

Bu hafta sonu hiç planda yokken aniden pasta yapmam gerekti. Cumartesi günü erkek kardeşimin kız arkadaşını (müstakbel gelin adayımız) annemde iftarda ağırladık :) Bu vesile ile kızkardeşlerimde anneme gelince (bu arada tek evli ben olmama rağmen annemin yanında bir tek ben varım :)) Nilüfer, üniversiteden çok yakın arkadaşı ve şuan ortağı olan Yasemin'in kızı Elif'in doğum günü olduğunu ve pasta yapıp yapamayacağımı sordu. Doğrusu çok ani oldu daha önce söyleseydin daha iyi olurdu desemde tabiki balıklama atladım :) Hemen o akşam pandispanyasını ve üstündeki süslemeleri yaptım. Bu pastanın modelini daha önce Nukhet'de ve başka pastalarda görmüş ve çok beğenmiştim. Kolay olur düşüncesiyle bu modelde karar kıldım. Fakat ilk defa benim bir resimden bakmadan (kopyalamadan) kafamdan yaptığım bir pasta oldu bu :) Aslında pastayı benmi yoksa Nilüfer'mi yaptı oda tartışılır tabi :) Çünkü kızkardeşim bende sana yardım ederim diyerek pastada gördüğünüz çiçekleri, kediyi (bunda biraz müdahelem oldu) ve yumağı hazırladı. Geriye bana süslemede bir şey kalmadı tabi :) Bu sayede hiç zorlanmadan kısa zamanda hazırladığım bir pasta oldu bu :) Fakat kızkardeşim ben süslemelerin bu kadar zor olduğunu tahmin etmiyordum dedi. Kendisi oyun hamurlarından tecrübeli olmasına rağmen, çok vakit alıyor bu iş dedi :) Bu gün yeni açtıkları anaokulunda Elif'in bu pastayla doğum günü kutlaması var. İyiki doğdun Elif'cik...

Pandispanya Malzemeleri :
26-28 cmlik. kalıp;

8 orta boy yumurta,
1,5 su bardağı şeker (200 ml'lık bardak)
1 çay bardağı süt (100 ml'lık bardak)
1/2 çay bardağı portakal suyu ( yoksa süt)
75 gr buğday nişastası,
225 gr un,
1 paket premium vanilya,
1 paket kabartma tozu,
1 çay kaşığı krem tartar,

Yapılışı:

Yumurtaların sarıları ve beyazları birbirinden ayrılır. Şekerin üçte biri sarıları ile mayonez kıvamına gelinceye kadar, kalan şeker yumurta beyazları ve krem tartar ile en az on dakika kabı ters çevirdiğinizde düşmeyecek kıvama gelene kadar çırpılır. Yumurta sarılarına süt ve koyulacaksa portakal suyu eklenir. Birlikte elenen un, nişasta, vanilya, kabartma tozu karışımının üçte ikisi yumurtaların sarısına eklenip kısa bir süre çırpılır. Daha sonra yumurta beyazları eklenip alttan üste doğru söndürmeden spatulayla karıştırılıp kalan un karışımı eklenip homojen bir karışım elde edilir. 170C derecede pişirilir.



Krema Malzemeleri :

2 yumurta,
1 küçük kutu süt kreması,
1 su bardağı süt (200 ml.lık bardak)
5 yemek kaşığı buğday nişastası (silme),
200 gr. kuvartür bitter çikolata,
1 çay bardağı şeker,
2 yemek kaşığı kakao (silme)

Yapılışı :

Yumurtalar tencerede çırpılır, krema, süt, şeker ve nişasta eklenerek aygazda karıştırılır.Çikolatala eklenerek eritilir, kaynamaya başlayınca alınıp mikserle çırpılarak soğutulur.

Bu ölçülerdeki krema 22-24 cm.lik pasta için daha uygun olur. Kremam bana biraz az geldi. Pastayı üçe ölüp arasına krema, frambuaz, damla çikolata koyarak yaptım. Pastanın kenarlarına krema yetmediği için şeker hamurunu koyduğumda kenarlardan yapışmadığı için üst çevrede çatlamalar oluştu. Bir dahakine 26 cm. lik pasta için bir buçuk ölçü krema kullanacağım :)


0 Responses to "ELİF'İN PASTASI"

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...