domates reçeli

Author: LUGAS // Category:
""Arkadaşlar 2009 model yepyeni domates reçelleri satışa çıktı!!! Hemde çok uygun fiyatlarla!
İrtibat için sirinakcay@hotmail.com adresinden ısrarla isteyinizz :)""
domates reçeli




İlk defa kendilerine, geçen sene bloglar arası gezerken rastladım. Şahane rengi, görüntüsü, yapımındaki meşakat ve incelikle son derece orjinal bir tat doğrusu.


Bu reçelin yapımında kullanılan domatesler ( halk arasında, ziraatte falan tukaş domatesi diye satılıyor.) Acemi aşçı da italyan domatesi olarak bahsetmiş.
Mutlaka görmüşsünüzdür pazarda, manavda
sert yapılı, kalın kabuklu bir domates çeşidi.


Kendine has harika bir tadı var.

Öyleki

özel zamanlarda günlerde misafirlere, kahvenin yanında ikram edilebilecek naif bir tat!



Yaptığını öğrendiğimden beridir, fotograflayıp bloguma koymak istiyordum.

Bir türlü gidipte çekemedim.

Artık Şirin geçen gün "git evinde çek bari yoksa bitecek!" diyerek, son kalan yarım kavanoz reçeli çantama paket yapınca bu gün çektim bloga yetiştirdim..:)

Normalde reçel fotografı çekmeyi sevmiyorum, çünkü benim uyduruk makinayla hangi ışıkta çekersem çekeyim reçeller parlama yapıyor, ama bunlar çok fotojenikti, çekmeye doyamadım.



Geçelim tarife.. Gerçi tarifi alsanızda yapmak için temmuz-ağustos zamanını beklemeniz gerekecek çünkü bu tukaş domateslerinin zamanı bu aylar. Belki çok büyük marketlerde bulunabilir tam bilemiyorum.


Malzemeler:
20 adet domates
20 adet taze badem
4 su bardağı şeker
2 su bardağı su
1 tatlı kaşığı limon tuzu
Dilerseniz yarım çay kaşığı vanilya

Yapılışı
Bademleri bir gece önceden suya koyun. Ertesi gün kabuklarını soyun.
Domatesleri yıkadıktan sonra kabuklarını özenle soyun,
Soyulmuş domatesleri, sönmemiş kireç kaymağında 2 saat kadar bekletin.
İyice sertleşen domatesleri kireç suyundan çıkartıp bol suyla 2-3 kez yıkayın.
Domatesleri avucunuzla sıkıca kavrayarak alt! kısımlarından delin.
Yine avucunuzla kavrayarak, yavaş yavaş sıkıp, içindeki tüm suyu çıkartın. (Bu işlemi çok dikkatli yapmalısınız, domates patlamamalı, suyu sadece deldiğiniz delikten boşalmalı)
Suyu sıkılmış domateslerin içerisine soyulmuş bademlerden birer adet yerleştirin. Domatesleri yeniden avucunuzla sıkıştırın
Şeker ve suyu yarım saat kaynatın. Sürenin sonunda domatesleri içine atın.
30-45 dakika civarında pişirin. Pişmeye yakın limon tuzunu atın.
Şerbeti tabağa damlatma yöntemiyle pişmeyi kontrol edin.
Reçelleri çok dikkatle kavanozlara boşaltın. Afiyet olsun.


Not:
Domatesleri soyarken delmemeye özen gösterin. Domateslerin bütün halde kalması çok önemli.
Aynı şekilde suyunu sıkarken de çok dikkatli ve yavaş olmalısınız. Sadece deldiğiniz delikten içindeki bütün suyu çıkartmaya çalışmalısınız. ( İlk kez deneyecekler için zahmetli ve sıkıcı olabilir.)
Suyu kaldığı müddetçe hem tadı farklılaşıyor, hem de reçelin rengi koyulaşıyormuş. O yüzden mümkün olduğunca içini boşaltmaya çalışın.



Kireç kaymağının yapılışı:

-2 avuç kadar kirecin üzerine 3 lt. su koyuyor karıştırıyoruz. 3-4 saat sonra kireç dibe çöküyor.-Üstte biriken duru su kireç kaymağı oluyor. Ben bu ilk suyu döküyorum.-Aynı işlemi tekrar yapıyoruz. Hazırladığımız meyvelerin üzerine geçecek kadar bu suyu koyuyor, 1/2 ile 1 saat arası bu suda bekletiyoruz. Çok bekletirsek meyveler sertleşiyor.


kireç kaymağının tarifi bu blogtan


0 Responses to "domates reçeli"

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...