DENİZ BÖRÜLCESİ SALATASI

Author: LUGAS // Category: , ,

Merhabalaaar,
Efendim bu akşam sizlere egenin meşhur ot salatalarından birini; deniz börülcesini tanıtacağım. Tabii tarifini de vereceğim. Genellikle tuzlu su ve deniş kenarlarında doğal olarak etişen bir ot bu. Tek yıllık, etli (sukkulent), tuzcul bir bitki. Çiçekli bitkiler arasında tuza en dayanıklı bitkidir. Tohumları tatlı suda çimlenebilir. Bitkiden yayılan tohumlar tatlı su kaynağı bulana kadar 50 yıl çimlenme özelliklerini korurlar. Bir bitkinin tamamen su altında kalarak ölümü gerçekleştikten sonra ortalama 10.000 civarında tohum doğaya saçılır.
Sodyum, potasyum, magnezyum, iyot, kükürt, kalsiyum, fosfor, demizr, çinko, manganez ve bakır içerir. İçerdiği bu minerallerden dolayı çok eski yıllarda sabun ve cam yapımında dahi kullanılmıştır.
Ayrıca yüksek oranda iyot içrdiğinden iyot eksikliği nedeniyle oluşan guatr hastalığına karşı da tedavi edici özelliği vardır.
malzemeler ve yapılışı:
Pazarlarda genelde 250-300 gr'lık demetler halinde satılan börülcelerden alınır. Kök kısımları bıçakla kesilip atıldıktan sonra kaynar suda (tuz atılmadan çünkü zaten kendisi tuzludur) 30-45 dakika haşlanır. Süzülüp soğuduktan sonra elle içinin kılçıkları ayıklanıp yeşil etli kısımları tabağa alınır. zeytin yağı ve limon suyuyla tatlandırılır. benim önerim az tuzlu tulum peyniri rendesi veya taze kaşar peyniri rendesiyle de denemeniz.
Afiyet Olsun.

0 Responses to "DENİZ BÖRÜLCESİ SALATASI"

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...