LAZ BÖREĞİ

Author: LUGAS // Category:

Börek dendiğine bakmayın, laz böreği çok güzel bir tatlıdır.Bu ay ki Lezzet dergisinin tariflerinden biriydi ( eylül 2009 sayısı) .
İftara misafirlerim gelince bu tatlıyı yapayım dedim, internette biraz araştırma yaptıktan sonra,
gördüm ki iki çeşidi yapılabiliyormuş, biri şerbetli, diğeride pudra şekerli.
Daha önce hiç yemediğim için, hangi versiyonunu yapayım diye baya bi düşündüm ve ikisinden de yamaya karar verdim.
Sonuç olarak ikiside çok güzel oluyor, kimileri şerbetlisini beğendi, kimileri de pudra şekerlisini ve o günden beri bizim sülalede laz böreği aldı başını gidiyor....
Fotoğrafta biraz aceleye geldi, karanlık basmadan çekmek istedim, bu şerbetli versiyonu, diğeri hala fırında olduğu için onu çekemedim.

MALZEMELER:
  • 14 tane baklavalık yufka (ben 20 tane kullandım)
  • 150 gr. tereyağ
MUHALLEBİ İÇİN:
  • 4 yumurta sarısı
  • 7 su bardağı süt
  • 1.5 su bardağı şeker
  • 4 yemek kaşığı nişasta
  • 4 yemek kaşığı pirinç unu
  • bir tutam tuz
  • bir tutam karabiber (ben çay kaşığının ucuyla koydum)
  • 2 paket vanilya (tarifte yoktu ben ekledim)
ŞERBET:
  • 1.5 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı su
YAPILIŞI:

Şerbeti hazırlayın ve soğumaya bırakın.

Muhallebiyi yapmak için, sütü ve şekeri bir tencereye koyun ve yavaş yavaş ısıtmaya başlayın.
Bir kasenin içinde diğer malzemeleri koyun ve iyice karıştırın, ben ısınan sütten biraz alıp karışıma ilave edip öyle karıştırdım.
Bu karışımı süte ilave edin ve koyulaşana kadar pişirin.

Tereyağını eritin.
Yufkaların boyunda bir tepsi seçin ve onu yağlayın.
Yufkaların yarısını, her katını yağlayarak tepsiye dizin.
10 dakkika dinlenmiş olan muhallebiyi yufkaların üzerine dökün ve diğer yufkalarıda aynı şekilde yağlayarak dizin.
Dizme işlemi bittikten sonra kalan tereyağınıda en üstüne sürün ve iri kareler şeklinde kesin.
180 derecede önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
Fırından çıkan sıcak tatlının üzerine soğuk şebeti dökün.

Pudra şekerli yapmak isterseniz, şerbet dökmeyin, tatlı soğuyunca bolca pudra şekeri serpin üzerine.Bana kalırsa bu versiyonu çayın yanında çok iyi gidiyor.

AFİYET OLSUN...........




0 Responses to "LAZ BÖREĞİ"

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...