KIRGIZ MANTISI ve Ye#30 DUNYA MUTFAKLARI
Author: LUGAS // Category:
Dunya Mutfaklari Etkinligi'ni duyurunca sevgili Tuba, belkide yurt disinda oldugum ve bazi lezzetleri buralarda ogrenip, doyamadigimdan olacak, icim kipir kipir oldu bir anda :) Guya 'etkinliklere katilmayacagim' diyen ben, her seferinde bir bahaneyle icinde buluverdim kendimi etkinliklerin :) 'Buyuk lokma ye, buyuk laf etme' diye bosuna dememis atalarimiz dimi ama :D Iste etkinligin son gunu geldi :)
Iki gun once yedigimiz bu muthis lezzet Kirgiz Mantisi, daha once sadece etli tarifini vermistim (bakiniz burada), simdikinde patateste var, iyiki de yedigimiz gun, hemen paylasmamisim bu yemegi, yoksam sadece Arnavut Boregi (bakiniz burada ve burada) ile idare edecektiniz :DDD Kirgiz mantisi, aslinda Kirgizlara ozel bir yemek degil, cunku butun Orta Asya'da bu yemek yapiliyor, bu nedenle Orta Asya Mantisi olarakta biliniyor. Bu yemegin en buyuk ozelligi, buharda pismesi. Hem saglikli, hemde vitamini kaybolmayan bir lezzet. Bu manti icin ozel buhar tenceleri var, ancak ben Arnavutluk'ta sadece Tefal'in buharli pisiricisini buldum, o da cok ise yariyor ;) Buhar tenceresi bulamayanlara fikir olsun. Birde bu yemegin ozelligi elle yeniyor olmasi, catal-bicak kullanilmiyor, zaten kullaninca mantilarin ici dagiliyor :) elle yemek zorunda kaliyorsunuz (tecrubeyle sabittir). Manti denmis denmesine ama manti ile uzaktan yakindan ilgisi yok, tadi bambaska bir sey ve gercektende muhtesem. Sevgili Tuba'ya boyle guzel bir etkinlik konusu sundugu icin tesekkur ediyor ve tarifimize geciyoruz...
Ic Harci Icin
500 gr. Bicak Sirti Minik Minik Kiyilmis Sut Dana Eti
250 gr. Yarim Ay Seklinde Dogranmis Sogan
Sivi Yag, Kuyruk Yagi veya Tereyagi (Isteginize Gore)
2-3 Adet Orta Boy Kup Kup Dogranmis Patates
Tuz, Karabiber
YAPILISI
Hamur malzemelerinizi, cukur bir kaba koyun ve kati bir hamur yogurun. Hamurun uzerine nemli bir bez ortup, 20 dakika dinlendirin. Bicak sirti, kucuk kucuk dogranmis etinizi, yarim ay seklinde dogranmis soganlarinizi, kup kup dogranmis patateslerinizi, biraz sivi yag, tuz ve karabiberle harmanlayin. Dinlenmis hamurunuzdan bezeler yapin ve manti acar gibi oklava veya merdaneyle acin. Actiginiz hamuru, ruletle, buyuk karelere bolun ve bol bol ic malzemesi koyun. Harcinizi surekli karistirarak, harmanlayinki kurumasin. Kare hamurlarin uclarini caprazlama, ortada birlestirin ve birlestirdikten sonra olusan iki taraftaki, iki koseyi tutup, hafifce cekin. Buharli pisirme tencerenizin en alt kismina su koyup, kaynatin. Diger katlarini sivi yagla yaglayip, hazirladiginiz mantilari dizin. Su kaynadiktan sonra, butun katlari ustune koyup, tencerenin kapagini kapatin ve 50 dakika pisirin. 50 dakikada etler yumusacik oluyor. Ocagi kapatin ve butun mantilari servis tabagina alin, tencerenin icinde birakmayinki bozulmasin. Kirgizlar bu mantinin uzerine, servis esnasinda sirke, kirmizi biber ve yag dokerlermis. Biz sade yedik, sizde arzunuza gore sunabilirsiniz.
Iki gun once yedigimiz bu muthis lezzet Kirgiz Mantisi, daha once sadece etli tarifini vermistim (bakiniz burada), simdikinde patateste var, iyiki de yedigimiz gun, hemen paylasmamisim bu yemegi, yoksam sadece Arnavut Boregi (bakiniz burada ve burada) ile idare edecektiniz :DDD Kirgiz mantisi, aslinda Kirgizlara ozel bir yemek degil, cunku butun Orta Asya'da bu yemek yapiliyor, bu nedenle Orta Asya Mantisi olarakta biliniyor. Bu yemegin en buyuk ozelligi, buharda pismesi. Hem saglikli, hemde vitamini kaybolmayan bir lezzet. Bu manti icin ozel buhar tenceleri var, ancak ben Arnavutluk'ta sadece Tefal'in buharli pisiricisini buldum, o da cok ise yariyor ;) Buhar tenceresi bulamayanlara fikir olsun. Birde bu yemegin ozelligi elle yeniyor olmasi, catal-bicak kullanilmiyor, zaten kullaninca mantilarin ici dagiliyor :) elle yemek zorunda kaliyorsunuz (tecrubeyle sabittir). Manti denmis denmesine ama manti ile uzaktan yakindan ilgisi yok, tadi bambaska bir sey ve gercektende muhtesem. Sevgili Tuba'ya boyle guzel bir etkinlik konusu sundugu icin tesekkur ediyor ve tarifimize geciyoruz...
MALZEMELER
Hamuru Icin
1 Yumurta
3 Su Bardagi Ilik Su
Tuz
Aldigi Kadar Un
Hamuru Icin
1 Yumurta
3 Su Bardagi Ilik Su
Tuz
Aldigi Kadar Un
Ic Harci Icin
500 gr. Bicak Sirti Minik Minik Kiyilmis Sut Dana Eti
250 gr. Yarim Ay Seklinde Dogranmis Sogan
Sivi Yag, Kuyruk Yagi veya Tereyagi (Isteginize Gore)
2-3 Adet Orta Boy Kup Kup Dogranmis Patates
Tuz, Karabiber
YAPILISI
Hamur malzemelerinizi, cukur bir kaba koyun ve kati bir hamur yogurun. Hamurun uzerine nemli bir bez ortup, 20 dakika dinlendirin. Bicak sirti, kucuk kucuk dogranmis etinizi, yarim ay seklinde dogranmis soganlarinizi, kup kup dogranmis patateslerinizi, biraz sivi yag, tuz ve karabiberle harmanlayin. Dinlenmis hamurunuzdan bezeler yapin ve manti acar gibi oklava veya merdaneyle acin. Actiginiz hamuru, ruletle, buyuk karelere bolun ve bol bol ic malzemesi koyun. Harcinizi surekli karistirarak, harmanlayinki kurumasin. Kare hamurlarin uclarini caprazlama, ortada birlestirin ve birlestirdikten sonra olusan iki taraftaki, iki koseyi tutup, hafifce cekin. Buharli pisirme tencerenizin en alt kismina su koyup, kaynatin. Diger katlarini sivi yagla yaglayip, hazirladiginiz mantilari dizin. Su kaynadiktan sonra, butun katlari ustune koyup, tencerenin kapagini kapatin ve 50 dakika pisirin. 50 dakikada etler yumusacik oluyor. Ocagi kapatin ve butun mantilari servis tabagina alin, tencerenin icinde birakmayinki bozulmasin. Kirgizlar bu mantinin uzerine, servis esnasinda sirke, kirmizi biber ve yag dokerlermis. Biz sade yedik, sizde arzunuza gore sunabilirsiniz.
AFIYET OLSUN
0 Responses to "KIRGIZ MANTISI ve Ye#30 DUNYA MUTFAKLARI"
Yorum Gönder