Haşhaşlı Çörek
Author: LUGAS // Category:Kütahya gezimizde aldığım haşhaş ezmesi ile yaptığım haşhaşlı düğüm çöreklerin yazılma zamanı geldi.Hem sahur hem de iftarda çay ile çok yakışan bir lezzet.Şekil olarak rulo ve düğüm olarak hazırladım.Düğüm şeklinde olanları tuzlu ,rulo olanları biraz şeker ce ceviz ekleyerek tatlı çörekler olarak yaptım.
1 bardak yoğurt
1 bardak süt
1 bardak sıvıyağ
1 paket maya(42 gr.)
Aldığı kadar un
2 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
Ilık süt ,şeker ve mayayı karıştıralım.Diğer sıvı malzemeleri ekleyelim,karıştıralım.Unu eleyerek ekleyelim,yumuşak bir hamur elde edelim.30 dk. kadar mayalanmasını bekleyelim.Hamurun yarısını 1 cm. kalınlığında açalım.Sıvıyağ ile incelttiğimiz haşhaş ezmesini sürelim.Kalan hamuru 1 cm. kalınlığında açarak üzerine serelim.3cm. kalınlığında şeritler keselim burarak rulo yapalım düğüm atarak saralım.15. dk. kadar mayalanması için bekleyelim.200C ısınmış fırında hafif pembeleşene kadar pişirelim.Çok pişirmemeye dikat edelim yoksa sert olur.
Tatlı çörekler elde etmek için,tuz eklemeden şeker oranını 2 kaşık olarak çoğaltalım.Açtığımız hamurun üzerine yağlı haşhaş ezmesini sürelim ve ceviz ile şeker serpelim. Rulo saralım dilimleyerek yanyana tepsiye dizelim.Kabarması için tepsi kenarında ikişer parmak kadar boşluk bırakalım.200 C ısınmış fırında pişirelim.
0 Responses to "Haşhaşlı Çörek"
Yorum Gönder