Güveçte Hamsili Pilav

Author: LUGAS // Category:
Karadeniz'le hiç ilgim ve alakam olmadığı halde, Karadeniz yemeklerine çok bayılırım.
Özellikle hamsili pilav dediniz mi orada duracaksınız. O nasıl bir lezzettir öyle...:)

Balık ve pilav belki bazılarınıza çok ters gelebilir ama herkesin bence hayatında bir kez bile olsa hamsili pilav yemesini öneririm!!!.


Karadeniz hamsisinin en bol ve ucuz olduğu bu günlerde, hamsili pilav pişirmek benim için farz oldu.
Geçenlerde yaptığım zeytinyağlı dolma içinden artan iç pilavı, deepfreeze de saklıyordum. Beşiktaş Çarşısı'ndaki balıkçılarda da hamsiyi görür görmez, hemen bu içi değerlendirip, hamsili pilav yapmak aklıma geldi ve aldım.

Genelde tepside yaparken, bu sefer porsiyonluk olarak ve güveçte yapmak aklıma geliverdi birden.

Büyük bir heyecanla eve geldim, hamsileri temizledim, kılçıklarını aldım. Buzluktan dolma içini çıkardım. Güveçlerimi yağladım. Ve hamsileri sırayla güveç kabının içini kaplayacak şekilde, önce tabanına, sonra kenarlarından sarkacak şekilde yanlara dizdim ve üzerlerine az miktarda tuz ektim. Tabanı ile kenarın birleştiği dairesel kısmına, extra bir sıra daha dizdim ki, piştikten sonra, servis tabağına ters çevirince şekillerini koruyabilsinler diye.


Sonra her bir güveç kabına, dolma içinden kalan harcımı paylaştırdım ve üzerine tekrar 2 sıra hamsi dizdim, tuzladım ve yanlardan sarkan hamsileri, yukarıya doğru çevirerek, ortada birleştirdim ve birleşme noktalarına birer adet arpacık soğanı koydum.

Güveç kaplarını fırına atmadan önce, birer parça tereyağını üzerlerine paylaştırdım ve 200 derece sıcaklığındaki fırında, fırın tepsisine yerleştirerek, 30-40 dk arası pişirdim.

Piştikten sonra, bir tabak kapatarak, güveçleri ters çevirdim ve yine bu tabak yardımıyla, ters çevirerek servis tabağına naklettim ve bol roka ile süsleyerek servis yaptım.

İyi ki bu şekilde pişirmişim. Hem yemesi, hem sunumu, hem lezzeti daha bir güzel oldu.
Biz çok severek yedik.

0 Responses to "Güveçte Hamsili Pilav"

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...