Öncelikle herkese hayırlı ve huzurlu bir bayram diliyorum.
Güneydoğu mutfağında bayramlık lezzetler arasında önemli bir yer tutan Gerebiç hazırladım bu bayram için.Çocukluğumdan beri bir çok bayramda değişik vesileler ile tattığım ve çok sevdiğim bir lezzet.İlk defa yapmayı denedim.Tarifi bir kaç aile büyüğümüze danışarak ortalama ve göz kararı hazırladım.Büyüklerimiz ölçü vermeye alışık olmadıklarından onların tariflerinden dilim döndüğünce anlatmaya çalışacağım.
Güneydoğu mutfağında bayramlık lezzetler arasında önemli bir yer tutan Gerebiç hazırladım bu bayram için.Çocukluğumdan beri bir çok bayramda değişik vesileler ile tattığım ve çok sevdiğim bir lezzet.İlk defa yapmayı denedim.Tarifi bir kaç aile büyüğümüze danışarak ortalama ve göz kararı hazırladım.Büyüklerimiz ölçü vermeye alışık olmadıklarından onların tariflerinden dilim döndüğünce anlatmaya çalışacağım.
5 bardak irmik 2.5 bardak un olacak şekilde kuru malzemeyi karıştıralım.Bir fıske tuz 2-3 yemek kaşığı tozşeker ekleyelim.1 çay kaşığı tarçın,1 çay kaşığı zencefil,1 çay kaşığı mahlep ekleyelim.Zeytinyağı ve süt ekleyerek kurabiye hamuruna yakın bir kıvam elde edinceye kadar yoğuralım.İç malzeme olarak antep fıstık ve ceviz olarak iki farklı iç hazırladım.200 gr.çekilmiş cevize tarçın,zencefil,karanfil tozu,kakule ve 2 kaşık tozşeker ekleyerek karıştırdım,baharatlar arasında mahlepte olmalıymış bunu sonradan öğrendim.Aynı şekilde fıstıklı iç hazırladım.Hamuru hazırlayıp 1 saat kadar dinlendirdim.Ceviz kadar parçalar koparıp içli köfte gibi oyarak iç malzemeyi koyup büzerek kapadım,kapattığım yer üste gelecek şekilde yağladığım kalıba bastırdım ve 2 defa sert yüzeye vurarak kalıptan çıkmasını sağladım.180C ısınmış fırında hafif sararıncaya kadar pişirdim.Fırından aldıktan 5 dk. sonra pudra şekerine buladım.
0 Responses to "Bayram Mutfağından:Gerebiç"
Yorum Gönder