Meftune ve Sucuklu Patatesli Börek

Author: LUGAS // Category: ,


Sitemizde son zamanlarda Oktay Usta'nın tarifleri sayısında epey bir artış oldu farkındayım ama ne yapayım tariflerinin hepsi de birbirinden lezzetli oluyor ve sizlerle paylaşmadan edemiyorum. Bu iki tariften sonra bir de kurabiye denedim :) Oktay Usta'dan. Elimde ondan başka denenmiş tarif de yok zaten. Her neyse ilk tarifimiz Diyarbakır yöresine aitmiş ve yemek programını izlerken not edip yapmıştım. Çok hafif, pratik ve oldukça lezzetli bir yemek oluyor herkese tavsiye ederim. Ben yine yarım ölçü yaptım.

Meftune

Malzemeler:

  • 2 adet soğan
  • zeytinyağı
  • 1 kg patlıcan
  • 1/2 kg kuşbaşı
  • 3 domates
  • tuz, karabiber
  • 1,5 çorba kaşığı sumak
  • dilerseniz kekik, kırmızıbiber
Yapılışı:

Oktay usta etleri önceden haşlamıştı. Ben de öyle yaptım. Düdüklü tencerenin dibine biraz zeytinyağı koyun. Etleri ekleyin ve karıştırarak rengi dönene kadar biraz kavurun. Bu arada suyunu da bırakacaktır. Daha sonra 1- 1,5 bardak kadar su ilave edin ve kapağını kapatın. Buharı çıktıktan sonra düdüğü kapatın 15 dk pişirin. Suyunu süzün bir kenara alın eti de bir tabağa alın. Sumağı 1 çay bardağı suda bekletin. Tencerede bir miktar zeytinyağında yemeklik doğranmış soğanları kavurun. Etleri üzerine yerleştirin. Küp küp doğranmış patlıcanları üzerine yerleştirin. Patlıcanların üzerine de küp doğranmış domatesleri ilave edin. En üste tuz ve baharatları ilave edin. Yemeğinizi karıştırmayın. Sumak suyunu baharatların üzerinde gezdirerek ekleyin, et suyundan da bir miktar ilave edin. Ben hepsini katmıştım ve yemek oldukça sulu olmuştu. Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte patlıcanlar yumuşayana kadar pişirin. Afiyet olsun..



Diğer denemem kitaptan oldu. Aslında evde kalan 2 yufkayla patatesli kol böreği yapacaktım ama karşımda bu tarifi görünce buzdolabında kalan diğer malzemeleri de değerlendirmek istedim. Oldukça lezzetli bir börek oldu. Kitapta yufka miktarı belirtilmemişti, sanırım malzemeler 3 yufkaya göre yazılmıştı. Buraya kitaptan aynen aktarıyorum.

Sucuklu Patatesli Börek

Malzemeler:

  • 3 adet yufka
  • 3 adet patates
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay bardağı süt
  • yarım çay bardağı sıvıyağ
  • 1 tutam maydanoz
  • tuz, karabiber, pul biber
Üzeri için:

  • Kaşar peyniri
  • 100 gr sucuk
  • 1 adet domates (olmadığı için kırmızı biber kullandım)
  • 1 adet sivri biber
Yapılışı:

Patatesleri kabuklu olarak haşlayın. Suyunu süzüp soğutun. Kabuklarını soyduktan sonra çatalla ezin. Üzerine tuz, karabiber, kırmızı biber ve istediğiniz baharatları katıp karıştırın. Ben biraz biberiye ekledim. Diğer taraftan sosu için süt, yumurta ve yağı çırpma teli ile karıştırın. Tezgahın üzerine yufkayı serin. 8 parçaya bölün. Her parçayı fırça yardımıyla sosa bulayın ve patatesli harçtan bir miktar koyarak sigara böreği gibi fakat çok sıkı olmayacak şekilde sarın. Yağlanmış fırın tepsisine dizin ve tekrar fırça ile sostan sürün. Bıçağın ucu ile böreklerin ortasını boydan boya çizin. Biraz kaşar rendesi sıkıştırın ve üzerlerine bir dilim sucuk, 1 dilim domates ve kesilmiş biber yerleştirin. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.


Afiyet olsun..

0 Responses to "Meftune ve Sucuklu Patatesli Börek"

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...